231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

2020. december 13. ADVENT 3. VASÁRNAPJA

Fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit

 

Az Úr közel van!” (Fil 4, 6), hiszen közeledik az ő születésének ünnepe. De a mi örömünk oka nemcsak a Ka-rácsony, hanem Isten állandó gondviselő szeretete, amelyről Szent Pál azt írja: Ne aggódjatok semmi mi-att, hanem minden imádságotokban és könyörgésetekben terjesszétek kéréseteket az Úr elé, hálaadásotokkal együtt” (Fil 4, 6). Ez a keresztény ember örömének az alapja.

KEZDŐÉNEK Fil 4, 4–5

Örüljetek a Úrban szüntelenül: újra csak azt mondom, örüljetek, az Úr közel van!

OLVASMÁNY Iz 61, 1–2a. 10–11

Isten válasza az ember imájára: Üdvözítőt küld nekünk. Az eltévedtet nem tiporja sárba, nem börtönt készít a bű-nösnek, nem szomorúságot a szerencsétleneknek, hanem örömet, szabadságot, békét és igazságot ad.

VÁLASZOS ZSOLTÁR Lk 1, 46–54

Válasz: Lelkem ujjongva hirdeti *

Istenemnek dicsőségét.

SZENTLECKE 1 Tessz 5, 16–24

Aranyszabálynak is mondhatnánk Szent Pál szavait: Ami jó, azt tartsátok meg! Mindenféle rossztól óvakodjatok!” A kereszténység nem valamiféle lelki akro-batamutatványokból áll, hanem ebből a magatartásból: minden időben ragaszkodni ahhoz, ami jó, ami krisztusi, és elvetni azt, ami ettől idegen, ami rossz.

ALLELUJA Iz 61, 1

Az Úr lelke van rajtam: * elküldött, hogy a szegényeknek örömhírt vigyek.

EVANGÉLIUM Jn 1, 6–8. 19–28

Keresztelő Szent János prófétai küldetéstudattal tanúskodott Jézusról. Ő az utolsó az ószövetségi próféták kö-zül. És ő az egyetlen próféta, aki rá is mutatott a Messi-ásra. Nem szédítette meg az, hogy az emberek Messiás-nak tartották őt. Ő mindig tudatában volt méltatlanságá-nak és Krisztus nagyságának.

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

Keresztelő Szent János alázatával mutatjuk be áldoza-tunkat. Örülünk, hogy mi is adhattunk valamit Istennek, de nem bízhatjuk el magunkat; Isten ugyanis ezerszer többet ad nekünk.

ÁLDOZÁSI ÉNEK vö. Iz 35, 4

Mondjátok a csüggedt szívűeknek: Bátorság! Ne félje-tek! Nézzétek, eljön a mi Istenünk, hogy szabadulást hozzon nekünk.

KÖZMONDÁS

TÖBBET ÉR EGY GYERTYÁT MEGGYÚJTANI,

MINT PANASZKODNI, HOGY SÖTÉT VAN.

GAUDETE = ÖRVENDJETEK

Az adventi öröm vasárnapja a mai (Gaudete in Domino, vö. Fil 4, 4–6). E napon szabad rózsaszínben mondani a szentmisét, és szólhat az orgona is. Az Anyaszentegy-ház, mint jó anyánk, ezzel enyhíti a szent idő szigorúsá-gát, és a reményt táplálja bennünk. Az öröm forrása ugyanis nem más, mint ez: az Úr közel van hozzánk!” Az Úr közelségének öröme nyugodt, aggódásmentes bi-zodalmat, szívbeli békét és derűt közöl. Ez őrzi meg a világ sok baja és veszélye közt a keresztényt az élet nagy Adventjében, Krisztus eljövetelének napjáig. Akkor tud-juk csak igazán felfogni Isten szeretetét, ha átéljük, hogy az egész világ Ura az, aki eljött megmentésünkre. A kö-zeledő Karácsony várakozásában imádsággal virrasz-szunk!

RORÁTE MISÉK

Az Egyház minden adventi hétköznap hajnalán misét mond a Szűzanya tiszteletére. A miseruha színe: fehér. Mária, az igaz Hajnal, aki jelezte, hogy már jön Krisztus, az Igazság Napja. Mária már magában hordja azt, akire a világ még csak várakozik. Ezért énekeljük a Roráték végén: Ó fényességes szép Hajnal…

ELMÉLKEDÉS

Egyszer valaki azt mondta: A Föld mennyei égitest –, de az élet rajta pokoli!” Ezt nem hisszük. Nem hisszük, hogy Isten azt akarta volna, hogy az emberek pokolban éljenek. De az biztos, hogy ez a Föld pokollá válhat, ha nem vigyázunk egymásra elsősorban is a szülők a gyermekeikre. És az is biztos, hogy ez a Föld némileg hasonlíthat a mennyre, mert az ember abban a tudatban élhet, hogy a mennyei Atya hazavárja. H. & J. Z.

ADVENTI IMA GYERTYAGYÚJTÁSHOZ

Uram, annyi fele futunk advent idején, annyi mindennel megtöltjük a készületi időt. Kérünk, ne valami foglalja le adventünket, ne a világ bóvli kínálata, hanem hadd köze-ledjünk Hozzád! Hadd fogadjuk be egészen Jézust, a Megváltót, hogy VALAKI foglalja el karácsonyunk középpontját! Ne egy kivágott fa legyen karácsonykor középen, hanem Te, Urunk, Jézus Krisztus! Jöjj el, jöjj el, Urunk életünkbe!

ATYAI SZÍVVEL

Ferenc pápa új apostoli levelében meghirdette

a Szent József-évet

Ferenc pápa december 8-án tette közzé Patris corde (Atyai szívvel) kezdetű apostoli levelét abból az alakalomból, hogy Szent Józsefet, Mária jegyesét 150 éve nyilvánították a Katolikus Egyház védőszentjévé. Az egyházfő egyúttal meghirdette a Szent József-évet, amely 2020. december 8-tól 2021. december 8-ig tart.

A Szent József-évet meghirdető pápai dokumentum mellett az Apostoli Penitenciária dekrétumot adott ki, amelyben rendelkezik a 2021. december 8-ig tartó szentévi búcsú elnyerésének feltételeiről.