231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

2020. december 25.

fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit

2020. december 25.

URUNK SZÜLETÉSE: KARÁCSONY

A karácsonyfa ragyog, de sötétség tartja hatalmában a lelkeket. Ragyogj be, égi Kisded, a szívek rejtekébe!

Karácsonykor az üdvtörténet kimagasló eseményére em-lékezünk. Jézus születésének örül az egész föld. Imádja őt minden teremtmény: az angyalok és az emberek. Aki az ő dicsőségét szolgálja, elnyeri lelke békéjét. Az Isten Fia a világ életéért lett emberré. Az Eucharisztia kenye-rét is azért adja nekünk, hogy boldog földi és örök éle-tünk legyen.

Urunk, adj nekünk szemet, hogy a Gyermekben fölis-merjük Isten mosolyát. Adj nekünk új szívet, hogy befogadjuk őt, hogy megértsük üzenetét.

ÉJFÉLI MISE

Nemcsak a karácsonyfaégők és a csillogó ragyogás tölti be a karácsonyi ünnepkört, hanem maga Isten világossága: megszületik a Gyermek. Itt van velünk! Jászolban fekvő kis Gyermek, akinek a kezében azonban hatalom van: a szeretet hatalma. Emmanuel = Velünk az Isten!

* * *

Karácsony nem idillikus hangulat csupán! Jézus már a jászolból is tanít minket, hogy szakítsunk az istentelen-séggel és világias vágyainkkal. (Vö. Tit 2, 11–14)

Művészek, festők versengtek, hogy ki tudja szebben megfesteni azt a pillanatot, amikor az Atya Fia megszü-letik, amikor összeölelkezik az Ég és a Föld, az angyalok és az emberek. Betlehemből dicsőítés száll az Atyához, s béke árad a földkerekségre.

* * *

OLVASMÁNY – Iz 9, 1–6

VÁLASZOS ZSOLTÁR95. Zsoltár

Válasz: Ma született a Megváltónk, *

az Úr Jézus Krisztus.

SZENTLECKE – Tit 2, 11–14

ALLELUJA

Nagy örömet hirdetek nektek: Üdvözítő született ma nékünk * a Messiás, a mi Urunk.

EVANGÉLIUM – Lk 2, 1–14

PÁSZTOROK MISÉJE

A pásztorok nagyszerű példát mutatnak. Szólt az Isten, ők meghallották. Hívta őket az Isten, ők elindultak. Nem szabtak feltételeket, hanem sietve útrakeltek Betlehem-be. Ilyen az igaz szeretet.

OLVASMÁNY Iz 62, 11–12

A magány és az elhagyatottság kínzó érzés, mind az egyénnek, mind a közösségnek. Tragédiának mondhat-nánk például, ahogyan elmagányosodnak a családok. Is-ten azonban segítségére jön népének. Megváltónk, Jézus Krisztus által feloldja magányunkat.

VÁLASZOS ZSOLTÁR 96. Zsoltár

Válasz: Fényesség ragyog ma fölöttünk, *

mert megszületett Urunk, Jézus Krisztus.

SZENTLECKE Tit 3, 4–7

Az Isten végtelen szeretete igaz életre serkenti az em-bert. Ő érdemünk nélkül ad kegyelmet, reményt, örök életet. Vajon el tudunk-e számolni a kegyelemmel, a re-ménnyel? Vajon az örök élet lenne a jutalmunk, ha most örök Bíránk ítélőszéke elé kellene állnunk?

ALLELUJA Lk 2, 12

Dicsőség a magasságban Istennek, * és a földön békesség a jóakaratú embereknek.

EVANGÉLIUM Lk 2, 15–20

A pásztorok az élet legnagyobb ajándékában részesültek: megtalálták Máriát, Józsefet és a jászolban fekvő Kisdedet. És ők hárman tökéletes egységet alkotnak. Mária és József Jézusért élnek. Jézus pedig teljessé teszi az ő életüket.

ÜNNEPI MISE

Öröm, hogy a Megváltó születését ünnepelhetjük, elosz-lik lelkünk sötétsége. Életünk új értelmet nyer.

OLVASMÁNY Iz 52, 7–10

Jóságosan segítségünkre siet az Isten, szabadulást hoz és békét hirdet. Íme, itt a lehetőség, hogy elhagyjuk a bűnt. Komolyan el kell gondolkodnunk a Szentírás szaván, és ne vegyük semmibe az Isten üdvözítő tervét Jézus által.

VÁLASZOS ZSOLTÁR 97. Zsoltár

Válasz: A föld minden határa látta *

üdvözítő Urunknak jóságát.

SZENTLECKE Zsid 1, 1–6

Csodálatos, ahogyan Isten szereti az embert. A négy nagy próféta és a 12 kis próféta szava, élete, vértanúsága mindmind Isten szeretetét bizonyítja. Végül egyszülött Fiát küldte el hozzánk, mint szeretetének legnagyobb jelét.

ALLELUJA

Fölragyogott ránk a szent nap. + Jöjjetek, nemzetek, és imádjátok az Urat, * mert nagy fényesség szállt le a föld-re.

EVANGÉLIUM Lk 1, 1–18

Szent János tanúságot tesz arról, hogy az Ige megteste-sült és köztünk élt. Sajnos nem minden ember ismerte fel benne Isten Fiát. Legyünk hálásak és fogadjuk be őt.

KARÁCSONYI GONDOLATOK

Az Isten rendelte a tiszta szerelmet. S milyen szépek is a szerelmes párok! Szemük, mosolyuk, kézfogásuk bizo-nyítja, hogy szívük egymásért dobog. Izajás próféta ezt a hasonlatot választotta, hogy érzékeltesse velünk: meny-nyire szeret minket az Isten! (Vö. Iz 62, 1–5)

A Szűzanya örömével, Szent József szolgáló szeretetével ajánljuk fel karácsonyi szentmisénket, és a Megváltó ke-gyelme árad ránk.

BÉKÉS ÉS BOLDOG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET!

 

A SZENT CSALÁD:

JÉZUS, MÁRIA ÉS JÓZSEF

SZENT CSALÁD ÜNNEPE

Karácsony hetének ünnepségsorozata a legutóbbi időben egy újabb jeles nappal bővült. A XIX. században ve-zették be Szent Család ünnepét. E napon az Egyház szeretettel szemléli a betlehemi barlangban a Szent Család tagjait, s a keresztény családokat oltalmukba ajánlja.

Követik-e a Szent Családot a mai keresztény családok? Sajnos, kevéssé. A családi élet erényei az evilági ember szemében nevetségesnek tűnnek. Hűség, szeretet, szolgálat, engedelmesség, gyermekáldás kikacagott szavak. De e kacaj nyomában könnyek árja folyik. A Szent Csa-lád példája segítse a keresztény családokat, hogy ráta-láljanak az igazi boldogság útjára.

KEZDŐÉNEK

A pásztorok gyorsan útra keltek és megtalálták Máriát, Józsefet és a jászolban fekvő Gyermeket.

OLVASMÁNY Sir 3, 3–7. 14–17a

A szülők Isten helyettesei a családban. Isten védi is a te-kintélyüket: a gyermekek kötelességévé teszi az engedel-mességet és tiszteletet. Korunkban különleges jelentősé-ge van az öregek megbecsülésének.

VÁLASZOS ZSOLTÁR 127. Zsoltár

Válasz: Boldog ember, ki féli az Urat, *

aki az Úrnak ösvényén halad.

Vagy:

OLVASMÁNY Ter 15, 1–6; 21, 1–3

Amikor Isten meghívta Ábrahámot, három ígéretet adott neki: megsokasítja ivadékait, hazát ad neki és áldása fogja kísérni. Ábrahám hittel indult útjára, de sokáig ki kellett tartania a hit homályában, amíg gyermeke szü-letett, aki majd az áldás örököse lesz. Fiát Izsáknak ne-vezte, az öröm fiának, akiben Istennek és szüleinek ked-ve telik.

VÁLASZOS ZSOLTÁR 104. Zsoltár

Válasz: Ő az Úr a mi Istenünk, *

örökké emlékezik szövetségére.

SZENTLECKE Kol 3, 12–21

Örömtelibb és boldogabb lenne minden család élete, ha mindig és mindent az Úr Jézus nevében tennének, ha Jézus irányítaná szavaikat, cselekedeteiket. Akkor nem lennének titkos utak, megcsalt házastársak, elhagyott gyermekek.

ALLELUJA Kol 3, 15a és 16a

Szívetekben uralkodjék Krisztus békéje, * Krisztus taní-tása töltsön el titeket gazdagon.

Vagy:

SZENTLECKE Zsid 11, 8. 11–12. 17–19

Az Istenbe vetett hit nem magától értetődő dolog, az mindig egyéni döntést és kitartást követel. Ezért nevezzük erénynek, ebben van az értéke. Az Ószövetség nagyjai ezért lehetnek példaképek. Rábízták magukat Isten ígéretére és engedelmeskedtek akaratának. A meg-próbáltatások között a remény adott nekik erőt, mert tudták, hogy Isten mindenható.

ALLELUJA Zsid 11, 1–2

Azelőtt Isten a próféták útján több alkalommal és több-féle módon szólt őseinkhez. * Ebben a végső korszakban a Fia által beszélt hozzánk.

EVANGÉLIUM Lk 2, 22–40

Mária és József áldozata arról tanúskodik, hogy tisztel-ték Isten törvényét. Simeon boldog volt, mert látta az Üdvözítőt. Anna prófétaaszzony Jézusról beszélt min-denkinek. Nekünk is szent küldetésünk meglátni Jézust, vele találkozni a templomban és utána beszélni róla má-soknak.

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

Mi nem gerlicét, galambfiókát ajánlunk fel Istennek, ha-nem kenyeret és bort, de a Szűzanya és Szent József hálás lelkületével, alázatával. S szívünkre öleljük Jézust úgy, ahogyan Mária az ölében tartotta Fiát.

2021. január 1.

Karácsony nyolcada

SZŰZ MÁRIA, ISTEN ANYJA

Újév A Béke Világnapja

A liturgia ma a Szűzanya felé fordul, aki észrevétlenül mindenütt jelen van, ahol ott van isteni Fia. Mária égi közbenjárását kérjük az új év első napján. Mária meghív minket, hogy kövessük a hitben és Isten akaratának elfogadásában, hogy áldása bennünk is áldássá váljék mindazoknak, akikkel találkozunk ebben az új esztendőben.

A Szűzanya megőrizte szívében Isten igéit. Erre buzdít a Biblia minket is: Szívesen hallgasd meg Isten minden szavát, s ne kerülje el figyelmedet egyetlen bölcs mondás se… Elmélkedj sokat az Úr törvényein, s az ő paran-csain gondolkodj szüntelen” (Sir 6, 35. 37). Ezek a gon-dolatok jussanak eszünkbe az új év minden napján. Má-riát pedig buzgón kérjük, hogy Isten igéje bő termést hozzon életünkben.

OLVASMÁNY Szám 6, 22–27

VÁLASZOS ZSOLTÁR 66. Zsoltár

Válasz: Könyörüljön rajtunk az Isten, *

és áldjon meg minket.

SZENTLECKE Gal 4, 4–7

EVANGÉLIUM Lk 2, 16–21

B.Ú.É.K. = Bízzuk Újra Életünket Krisztusra!