231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

2020. december 6. ADVENT 2. VASÁRNAPJA

fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit

 

Szörnyű lehet azoknak a lelkiállapota, akiket egy ka-tasztrófa, például földrengés elzár a külvilágtól. Szörnyű lehet a romok alatt várni.: megtalálják-e őket? Vagy ott kell meghalniok, mindenkitől elhagyottan? A bűn is le-rombolja és maga alá temeti az élet értékeit. De van ki-út! Isten hatalmas, erős király, jó pásztor, jutalmazó, vi-gasztaló és dicsőséges!

KEZDŐÉNEK Vö. Iz 30, 19. 30

Sion népe, íme jön az Úr, hogy megmentse a nemzete-ket, és hallani fogjátok dicsőséges szavát, szívetek örö-mére.

OLVASMÁNY Iz 40, 1–5. 9–10

Jön az Úr, és az embernek utat kell készítenie számára: egyengetni az egyenetlent, simítani, ami göröngyös, fel-tölteni a gödröket és elhordani a halmokat.

VÁLASZOS ZSOLTÁR 84. Zsoltár

Válasz: Urunk, mutasd meg nékünk irgalmas

szívedet, * és üdvösségedet add meg nékünk!

SZENTLECKE 2 Pét 3, 8–14

Sokat foglalkoztatja az embereket a világvége, amikor az egek megrendülnek, az elemek a hőségben megolvadnak. Sokan találgatják, mikor is történik meg mindez. Ehelyett inkább azzal kellene törődnünk, hogy szeplőte-lenek és kifogástalanok legyünk azon a napon. Hiszen új ég és új föld vár reánk…

ALLELUJA Lk 3, 4. 6

Készítsétek elő az Úr útját! Egyengessétek ösvényét, * és minden ember meglátja az Üdvözítőt, akit elküld az Isten.

EVANGÉLIUM Mk 1, 1–8

A végtelenül irgalmas Isten azzal mutatta meg nagy szeretetét irántunk, hogy Krisztussal életre keltett min-ket, akik bűneink miatt holtak voltunk” (Ef 2, 4–5). S mi hogyan felelünk erre az irgalomra? Bűnbánattal, megté-réssel és őszinte bűnvallomással?

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

Vérontás nélkül nincs bűnbocsánat” (Zsid 9, 22). Krisztus vérét ontotta értünk, megtisztított bűneinktől. Szent vére jelen van az oltáron, és új élet fakad belőle.

ÁLDOZÁSI ÉNEK Bár 5, 5; 4, 36

Kelj föl, Jeruzsálem, állj a magaslatra, és nézd az örömet, amely Istentől jön.

KIK AZ ADVENT LELKI MESTEREI?

1. Izaiás próféta, a vágyakozás tanítója: “Harmatozzatok, egek, onnan felülről!” (Iz 45,8)

2. Keresztelő Szent János, a felkészülés tanítója: “Ké-szítsétek az Úr útját!” (Mt 3,3)

3. Szűz Mária, az önátadó, alázatos várakozás tanítója: “Legyen nekem a te igéd szerint!” (Lk 1,38)

ADVENTI IMA

Urunk, Jézus Krisztus, teremts bennünk csendet, hogy az adventi időben Rád, a Te szavadra, útmutatásodra, szere-tetedre figyelhessünk.

Teremts bennünk csendet, hogy lelkünk mélyén meg-halljuk bűnbánatra hívó szavadat! Teremts bennünk csendet, hogy meghalljuk az adventi örömhírt: emberként fogsz megszületni. Teremts bennünk csendet!

A hit ajándékát elfogadó csendet. A Te titkaidat elfogadó csendet. A Te szeretetedet elfogadó csendet. A Megváltó érkezését váró csendet. A lélek mélyén megszülető öröm csendjét. Hiszek, Uram, erősítsd bennem, bennünk a hitet! Amen.

SZENT MIKLÓS PÜSPÖK

December 6.

Görög földön élt a IV. században. Myra püspöke, az igaz hit rendíthetetlen védelmezője a niceai zsinaton a tévta-nítokkal szemben. Ugyanakkor a jótékonyság és az aján-dékozó lelkület szentje, adventben az üdvösség aján-dékát hozó Üdvözítő előhírnöke.

A keleti egyház egyik legtiszteltebb szentje. Nyugaton a X. század óta tiszteli a liturgia és a népi áhítat. Életét a középkorban színjátékszerűen is előadták, ennek szár-mazéka ma is a gyermekek közé jövő, őket hittantudá-sukról és életmódjukról megvizsgáztató Szent Miklós-alak („Mikulás”). A kíséretében levő ördög”-figura a szent legendájának arra a mozzanatára emlékeztet, ami-kor a Sátán támadásait és cseleit híveitől több ízben is elhárította.

SZENT AMBRUS PÜSPÖK

December 7.

A négy nagy nyugati egyházatya egyike (egyháztanító). Művelt római politikus, akit a milánóiak 374. december 7-én püspökké választottak. Tudását egészen a hit szol-gálatába állította. A tévtanításokkal szemben védi a hi-tet, oktatja a népet, fenséges beszédekkel ékesíti az ün-nepeket. Jó pásztora övéinek, a legmélyebb hitigazsá-gokra tanította őket az általa költött himnuszokkal.

A GUADALUPEI BOLDOGSÁGOS

SZŰZ MÁRIA ÜNNEPE

December 12.

1531. december 9-én a Tepeyacdombon, amely Mexikóváros közelében, a jelenlegi Mexikó állam terü-letén van, Szűz Mária megjelent egy egyszerű indiánnak, Juan Diego Cuauhtlatoatzinnak, és egy templom építé-sét kérte, hogy ott anyai jóságát megmutathassa. Juan Diego köpenyén, amelyben a Szűzanyától küldött virá-gokat vitte a püspöknek, csodálatos módon megmaradt a Szűzanya képe. Ezt a keresztények azóta is nagy áhítattal tisztelik. Isten Szent Szülője és az Egyház anyja ezen a tiszta hitű férfiún keresztül minden népet hív Krisztus szeretetére. II. János Pál pápa a Guadalupei Boldogságos Szűz Mária ünnepét 2002-ben az egész Egyház számára megülni elrendelte.