231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

2020. november 29. ADVENT 1. VASÁRNAPJA

fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit

Advent arra emlékeztet, hogy útban vagyunk az örök haza felé, Isten vár bennünket. Útiokmányunk a kereszt-levél. Utunk Jézus Krisztus. Közlekedési szabályaink a tízparancsolat. Csomagjainkat egy életen át kell készí-tenünk: szeretet, szolgálat, irgalom, megbocsátás. S in-dulhatunk a nagy kalandra”:Uram, tebenned remélek” (Zsolt 24, 21).

KEZDŐÉNEK Zsolt 24, 1–3

Lelkem hozzád emelem, Uram, én Istenem, benned bízom, ne valljak szégyent! Ne ujjongjon ellenség fölöt-tem, hiszen, aki benned bízik, meg nem szégyenül.

OLVASMÁNY Iz 63, 16b–17. 19b; 64, 1. 2b. 3–8

Izajás lehullott falevélhez hasonlít bennünket, amelyet a bűn forgószele sodor. Tüzek lobbannak és az avar elég. Az ember számára azonban van remény: Isten ugyanis Atyánk, Megváltónk és Megszentelőnk.

VÁLASZOS ZSOLTÁR 79. Zsoltár

Válasz: Téríts meg minket, Istenünk, * ragyogtasd

ránk arcodat, és szabadok leszünk.

SZENTLECKE 1 Kor 1, 3–9

Látjuk, hogy milyen sok a kereső, az úttalan utakat járó, sőt az eltévedt ember. Ennek tudatában értékelhetjük igazán, hogy milyen nagy kincsünk a hit. Szoktunke időnként köszönetet mondani érte Istennek? Hűségesen kitartunk-e hitünkben?

ALLELUJA Zsolt 84, 8

Urunk, mutasd meg nékünk irgalmas szívedet, * és üdvösségedet add meg nekünk.

EVANGÉLIUM Mt 13, 33–37

Jézus nemcsak tanítást ad a folytonos készenlétre, ha-nem példát is mutat nekünk: „Lásd, itt vagyok! A könyv-tekercsben rólam írták, hogy teljesítsem akaratodat” (Zsolt 39, 8). Legyünk készen mi is Isten akaratának tel-jesítésére. Így leszünk méltók a vele való találkozásra.

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

Úgy ajánljuk fel ma kenyerünket, borunkat és önmagun-kat, mintha ez lenne életünk utolsó szentmiséje. Fogadd el, Urunk!

ÁLDOZÁSI ÉNEK Zsolt 84, 13

Mindenféle jókat osztogat az Úr, és földünk megtermi gyümölcsét.

ADVENT = ÚRJÖVET

Az adventi időnek kettős jellege van. A karácsonyi ün-nepekre való előkészület ideje ez, amikor Isten Fiának emberekhez való első eljövetelére emlékezünk. Egyúttal azonban olyan időszak is, amelyikben ez a visszaemlé-kezés ráirányítja figyelmünket Krisztus történelemvégi, második eljövetelének várására. E két ok miatt az adven-ti idő a bensőséges és örvendező várakozás ideje.

Az ószövetségi ígéreteket, az igazak vágyakozását fel-idézve az Egyház a mi szívünkben is az Úrjövet szent érzelmeit ébreszti az adventi énekekkel és imádságokkal. Jámbor szokás az adventi koszorúgyújtás, amelynek énekei a beteljesülés felé fordítják a hívők tekintetét. Az adventi lelkiség legjobb mintája a Szűzanya, aki az an-gyali üdvözlettel már magába is zárta azt, akire a népek várakoznak.

Advent idején az orgona csak az ének kíséretére szorít-kozik, az oltárt – az időszaknak megfelelően visszafo-gottan szabad virággal díszíteni.

IMA ADVENTI IDŐRE

Íme, jön a te királyod, igaz és szabadító Ő. (Zak 9, 9)

Köszönöm Neked, Uram, Jézus Krisztus, hogy e világba jöttél, hogy segítsd az embert és megmutasd a helyes utat. Bocsásd meg, ha elfeledkeztem róla, hogy eljöve-teled valóban oly döntő. Űzz el minden kételkedést és önts ádventi gondolatokat szívembe. Engedd megtapasz-talnom, hogy Te ma is újra hozzánk jössz. Tarts éber készenlétben, hogy örömmel fogadjalak. Költözz be országunkba, házunkba, közösségünkbe és szívünkbe. Amen.

SZENT ANDRÁS APOSTOL

Betsaidában született, előbb Keresztelő Szent János ta-nítványa volt, majd hálóit elhagyva Krisztust követte. Testvérét, Pétert ő vezette el az Úrhoz. Pünkösd után sokfelé hirdette az evangéliumot, mígnem Achajában ke-resztre feszítették (vö. Andráskereszt). A keleti egyház védőszentjét tiszteli benne, Péter testvérében. Ünnepe: november 30.

XAVÉRI SZENT FERENC

December 3án ünnepeljük Xavéri Szent Ferenc áldozó-pap emléknapját. A spanyol ifjú Páriszban lett Loyolai Szent Ignác munkatársa, az első jezsuiták egyike. Indiában, Japánban térített, a hithirdetők védőszentje.

ADVENTI GONDOLATOK

Itt az Advent. Napjainkban az Advent valóságát újra meg kell értenünk. Nevezetesen: hogy mindig is volt Advent, de ma is van! Hogy az egész emberiség egyetlen család Isten előtt! Hogy az egész emberiség sötétségben jár, de valamennyi ember számára felragyogott Krisz-tus világossága. Josef Ratzinger

A világ urai jönnek és mennek. A mi Urunk Jézus azon-ban csak jön. Népi mondás

Készítsetek utat a pusztában az Úrnak, egyengessétek Is-tenünk ösvényét, a sivatagon át…. Íme, Isten, az Úr, el-jön hatalommal. (Iz 40, 3. 9)

A forrás árad, és nem kíván magának sem kitüntetést, sem köszönetet. Életed is legyen csupa önajándékozás! A jó Isten számon tart minden csöppet, amit odadtál.

Fritz SchmidtKönig