231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

2021. április 25. HÚSVÉT 4. VASÁRNAPJA

Fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit:

2021. április 25.

HÚSVÉT 4. VASÁRNAPJA

Könyörgő nap papi hivatásokért

Húsvét negyedik vasárnapja a hivatások vasárnapja. Az emberiségnek szüksége van hivatott vezetőkre, ők a nyájnak a jó pásztorai. Imádkozzunk, hogy Isten adjon a világnak lelkiismeretes vezetőket, akik nem a romlás és a pusztulás, hanem az igazságosság és a béke útján ve-zetik a rájuk bízottakat. Különösen is imádkozzunk papi hivatásokért, hogy papjaink Krisztus jópásztori lelküle-tével gondoskodjanak a hívek üdvösségéről.

KEZDŐÉNEK Zsolt 32, 5–6

Telve van a föld az Úr irgalmával, az egek az Úr szavára lettek, alleluja!

OLVASMÁNY ApCsel 4, 8–12

Szent Péter szemére veti a főtanács vezetőinek és a vé-neknek, hogy Krisztust, mint szegletkövet, elvetették. Az emberiség azóta is próbálkozik más megváltót keresni. Ez azonban nem sikerülhet. Mert nem adatott más név az ég alatt, amelyben üdvözülhetünk.

VÁLASZOS ZSOLTÁR 117. Zsoltár

Válasz: A kő, amelyet az építők félredobtak, *

íme, az lett szegletkővé.

Vagy: Alleluja, alleluja, alleluja.

SZENTLECKE 1 Jn 3, 1–2

Isten szent neve után a legszebb szavak ezek, édesapám, édesanyám, fiam, leányom! Mennyi tartalom, érzelem van e szavak mögött! S milyen lélekemelő tudat, hogy Isten a mi Atyánk, s mi gyermekei vagyunk. Életünkben és halálunkban őhozzá tartozunk.

ALLELUJA Jn 10, 14

Jézus mondja: „Én vagyok a jó Pásztor. * Ismerem ju-haimat, és juhaim ismernek engem.

EVANGÉLIUM Jn 10, 11–18

Jézus, a mi jó Pásztorunk ismer minket, ismeri gondolatainkat, szívünk mélyét, vágyainkat, bajainkat. Ismer és szeret. Annyira, hogy képes a saját életét feláldozni ju-haiért. Bárcsak lelkipásztoraink is mindenben követnék Jézus példáját.

RÖVID FOHÁSZOK

Add, Urunk, hogy az Egyház pásztoraiban minden ember megismerje a jó Pásztor szeretetét! * Add, Urunk, hogy a népek meghallják a jó Pásztor szavát: egy akol legyen és egy Pásztor! * Add, Urunk, hogy az önfelál-dozó szeretet gyakorlásával hasonlóvá legyünk jó Pász-torunkhoz! * Adj, Urunk, Egyházadnak áldozatos lelkű papokat, akik készek életüket adni híveidért! * Engedd, Urunk, hogy Jézus neve legyen erősségünk és vigaszta-lásunk a halál óráján!

ÁLDOZÁSI ÉNEK

Feltámadt a jó Pásztor, aki életét adta juhaiért, és meghalt az ő nyájáért, alleluja.

HIVATÁSOK VILÁGNAPJA

A papi hivatások ünnepén Jézus a jó és igaz pásztorról tanít az evangéliumban. Az élet bármely területét vá-lasztottuk is, hogy ott embertársaink szolgálatára le-gyünk, azt azzal az elkötelezettséggel tehetjük, amit Jézustól tanulhatunk. Aki nem isteni hívásra (legjobb tudásának megfelelően, az önzetlen jóakarat szelle-mében) választott magának munkaterületet, annak nincs sok esélye, hogy a rábízottak felismerjék hangját – ahogy Jézus tanításából halljuk (Jn 10, 1-10). Ez pedig a sikertelenség nyomasztó terhével fog ránehezedni. Ezért szükséges, hogy kutassuk, hova, kikhez szólít a „hivatá-sunk”.

IMA PAPI HIVATÁSOKÉRT

Jézusunk, jó Pásztorunk, te magad biztattál minket, hogy kérjük Atyádat, az aratás urát: küldjön munkásokat aratásába. Veled kérjük most Őt: ajándékozzon meg minket, az Ő szeretett családját papokkal.

Jézusunk, tieid vagyunk és hiszünk benned, s ezért nem vagyunk pásztor nélküli nyáj: kérünk, essen meg rajtunk, testvéreiden a szíved, s küldd hozzánk szavadat, erődet, szentségeidet, áldásodat, és mindent megszentelő Szent-lelkedet hordozó választottaidat.

Jézusunk, Urunk, Megváltónk, jó Pásztorunk, bízunk közbenjárásodban. Legyen velünk az Atya jóságos és irgalmas akarata szerint! Amen.

A BÚZASZENTELÉS

A vetések megáldásának szertartása, amelyet a katolikus egyház Szent Márk napján, április 25-én vagy az azt kö-vető vasárnap végez. A búzaszentelés a római szoká-sokból gyökerezik. Az életnek is nevezett búza a ma-gyarság egyik legfontosabb gabonanövénye volt. A vele kapcsolatos munkákhoz különös hiedelmek kötődtek. Megszentelték a földből éppen kikelő búzát, hogy nyár-ra bő termést hozzon.

IMÁK SZENT JÓZSEFHEZ

Szent József Atyánk!

Te jóságos vagy. Még senki sem könyörgött hiába hoz-zád. Tárt karokkal fogadsz mindenkit, aki fájdalmaiban hozzád esedezik. Tekints könyörületesen az én nagy nyomorúságomra! Te jól tudod, mily nehéz megpróbál-tatás ért engem, mennyire szenvedek miatta. Te ismered, milyen keservek gyötrik most szívemet.

Az ellentmondások tüzében kínlódva érzem, hogy vétkeim miatt megérdemeltem e nehéz keresztet. Teljes szívemből bánom minden bűnömet! Kérlek téged, Szent József, járj közben értem Jézusnál, mert téged szívesen meghallgat!

Te légy szószólóm!

A te kérésedet nem fogja visszautasítani, ha közbenjársz értettem. Ezért bizalommal várom tőled, hogy nagy bajomban segítségemre siess. Bensőséges alázattal kérlek téged, tekints reám, hallgasd meg szívem óhaját, hallgasd meg kegyelmesen esdeklő imámat!