231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

2021. február 7. ÉVKÖZI 5. VASÁRNAP

fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit, 2021. február 7.

ÉVKÖZI 5. VASÁRNAP

Az életet Isten ajándékozza az embernek, kegyelmével kíséri, de az embernek tartalommal kell megtöltenie. „Az értelmes ember útja fölfelé visz” (Péld 15, 24). Az idő mindenki fölött eljár, de nem mindegy, hogy kiki milyen életre tekint vissza.

KEZDŐÉNEK Zsolt 94, 6–7

Jöjjetek, boruljunk le, hódoljunk Urunk és alkotónk előtt, mert ő a mi Urunk, Istenünk.

OLVASMÁNY Jób 7, 1–4. 6–7

Sokan minden erejükkel azon fáradoznak, hogy meg hosszabbítsák az életüket, hogy megállítsák a rohanó időt. Pedig ez lehetetlen. Ehelyett inkább arra kellene fi-gyelnünk, amit az Írás mond: „Tartsd meg intelmemet, ne tágíts tőle! Őrizd meg, hiszen az életed” (Péld 4, 13).

VÁLASZOS ZSOLTÁR 146. Zsoltár

Válasz: Dicsérjétek az Urat, *

aki a megtört szívűeket meggyógyítja.

SZENTLECKE 1 Kor 9, 16–19. 22–23

De jó volna, ha minden keresztényben élne az a hivatás-tudat és hivatásszeretet, amely Szent Pál apostolban élt: „Jaj nekem, ha nem hirdetem az evangéliumot!” – Jaj nekem, ha nem nevelem gyermekeimet! Jaj nekem, ha nem törődöm családommal! Jaj nekem, ha munkámat lelkiismeretlenül végzem el! Jaj nekem, ha munkám el-végzésénél elsősorban a pénz számít és nem a szeretet.

ALLELUJA Mt 8, 17

Krisztus gyengeségünket magára vette, * és betegségeinket ő hordozta.

EVANGÉLIUM Mk 1, 29–39

A betegek ápolásához és gondozásához különösképpen is szükséges Krisztus lelkülete! A testileg beteg ugyanis ha nem állunk melléje lassan lelkileg is beteggé lesz. Krisztus példája és erősítő, vigasztaló szavai csodára képesek.

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

Betegeink fájdalmas fohászaihoz csatlakozva kérjük a mai szentmisében: „Gyógyíts meg, Uram, és meggyó-gyulok, szabadíts meg, és megszabadulok, mert te vagy egyetlen reménységem” (Jer í7, 14).

ÁLDOZÁSI ÉNEK Zsolt 106, 8–9

Adjunk hálát az Úrnak jóságáért, az emberek fiaival tett nagy csodáiért, mert bő vizet adott a szomjazóknak, és az éhezőket jóllakatta.

Vagy: Mt 5, 5–6

Boldogok, akik szomorúak, mert majd megvigasztalják őket. Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert majd eltelnek vele.

A hittel rendelkezők számára nincs szükség magyarázatra. A hit nélküli ember számára nincs magyarázat. Aquinói Szent Tamás

SZENT SKOLASZTIKA

Február 10-e Szent Skolasztika szűz ünnepe. Szent Benedek nővére, akit követett a monasztikus szerzetesi életbe, maga köré gyűjtve egy szüzekből álló kisebb kö-zösséget. Nagy Szent Gergely pápa (+604) a Párbeszé-dek című könyvében beszél a testvérek találkozásáról, amely Monte Cassino közelében egy majorban történt. 547 körül halt meg, ott nyugszik testvérével együtt a Monte Cassinói bazilika kriptájában. Bár a II. világhá-borúban a kolostort lebombázták, sírjuk sértetlenül ma-radt. Később felépítették az elpusztult bazilikát.

A LOURDES-I BOLDOGSÁGOS SZŰZ MÁRIA EMLÉKNAPJA

Február 11én könyörgünk a Lourdes-i Boldogságos Szűz Mária oltalmáért. Boldog IX. Piusz pápa 1854ben kihirdette a Szeplőtelen Fogantatás dog-máját. Négy évvel később történtek a Máriajelenések a francia-országi Lourdes-ban 1858. február 11. és július 16. között. Tizennyolc alkalommal jelent meg Soubirous Bernadettnek a Szeplőtelen Szűz. Őt használta fel arra, hogy a betegek, szenvedők figyelmét felhívja az Eucha-risztia jelentőségére. Ez a nap a Betegek Világnapja. Kérjük a Szent Szűz hathatós közbenjárását betegeinkért.

FEBRUÁR 11.

A BETEGEK VILÁGNAPJA

II. János Pál pápa 1992-ben elrendelte, hogy február 11-e legyen a Betegek Világnapja. A megemlékezéssel az Egyház kívánja háláját és elismerését kifejezni mind-azoknak, akik életüket szentelték annak, hogy a bete-gekkel, szenvedőkkel foglalkozzanak.

IMÁDSÁG A LOURDES-I SZŰZANYÁHOZ

Mária, Te a szikla üregében megjelentél Bernadettnek. A téli borúba és hidegbe, jelenléteddel melegséget, fényt és szépséget hoztál. Életünk gyakran sötét mélységeibe, és a világ mélyébe, ahol oly erős a gonosz, hozz reményt, add vissza bizalmunkat!

Te vagy a Szeplőtelen Fogantatás, legyél nekünk, bűnö-söknek segítsége. Adj nekünk alázatot a megtéréshez, bátorságot a bűnbánathoz. Taníts meg minket minden emberért imádkozni. Vezess minket az igazi élet forrá-sához. Tégy minket egyházaddal együtt haladó zarándo-kokká, gerjeszd éhségünket a vándorlás és az élet ke-nyere, az Oltáriszentség iránt. A Lélek csodát tett ben-ned, Ó Mária, erejével Fiad örök dicsőségébe, az Atya közelségébe emelt. Tekints jósággal a mi nyomorult testünkre és lelkünkre. Szelíd fényként ragyogj előttünk halálunk óráján. Szegény gyermekként könyörgünk előt-ted Bernadettel együtt. Engedd, hogy miként ő, belép-hessünk a boldogságok lelkületébe. Engedd, hogy már itt a földön elkezdjük megismerni a mennyek országának örömét és énekelhessük veled együtt.

Magnificat! Magasztalja lelkem az Urat! Dicsőség Ne-ked Szűz Mária, az Úrnak áldott szolgáló leánya, Isten Anyja, Szentlélek hajléka! Amen.