231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

2021. január 10. URUNK MEGKERESZTELKEDÉSE

fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit

Jézusnak minden szava értünk hangzott el, minden tettét az irántunk való szeretete vezette. Megkeresztelkedését is a mi okulásunkra írták meg” (1 Kor 10, 11). Ahogyan ő beállt a bűnbánók sorába, álljunk mi is bátran a gyóntatószékek előtti sorba! Kövessük a Lélek szavát, amikor arra int, hogy gyónjunk meg!

KEZDŐÉNEK Vö. Mt 3, 16–17

Az Úr megkeresztelkedésekor megnyílt az ég, a Szentlé-lek mint galamb lebegett az Úr fölött, és a mennyei Atya szava hallatszott: Ez az én szeretett Fiam, akiben ked-vem telik.

OLVASMÁNY Iz 42, 1–4. 6–7

A Megváltó az Isten törvényét hirdeti: az igazságot, a hűséget és a bűnbánatot. Vajon mindezek megvannak-e bennünk is?

VÁLASZOS ZSOLTÁR 28. Zsoltár

Válasz: Áldja meg Isten az ő népét: *

adjon neki békességet.

Vagy:

OLVASMÁNY Iz 55, 1–11

VÁLASZOS ZSOLTÁR Iz 12, 2–3. 4bcd. 5–6

Válasz: Örömmel merítsetek vizet *

az üdvösség forrásaiból.

SZENTLECKE ApCsel 10, 34–38

Szent Péter Krisztus példájára hivatkozik. Őt Isten föl-kente Szentlélekkel és erővel. Körüljárt és jótt tett min-denkivel. A keresztségben mi is elnyertük a Szentlelket. Az ő ereje meglátszik-e életünkben?

ALLELUJA Mk 9, 6

Megnyílt az ég, és az Atya szózata hallatszott: * „Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok!”

Vagy:

SZENTLECKE 1 Jn 5, 1–9

ALLELUJA Jn 1, 29

Amikor Keresztelő János látta, hogy Jézus feléje tart, így szólt: Íme, az Isten Báránya.

EVANGÉLIUM Mk 1, 7–11

Keresztelő Szent János nagysága abban rejlik, hogy alázatos, önzetlen. Nem a saját dicsőségét keresi, hanem hivatását teljesíti: arról beszél, aki utána jön, aki Szent-lélekkel keresztel, aki az Atya szeretett Fia.

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

Jézus a vállára vette a világ bűneit, és abban lelte örö-mét, ha megbocsátott. Hálánkat azzal mutassuk ki iránta, hogy a bűnt kerüljük. Ehhez ad erőt a szentmise és a szentségi élet.

ÁLDOZÁSI ÉNEK Jn 1, 32. 34

Íme, ő az, akiről mondotta János. Én láttam őt, és tanú-ságot tettem róla, hogy az ő az Isten Fia.

EGY GONDOLAT

Keresztelő János a bűnbánat keresztségét hirdette a népnek. Jézus is eljött bár bűn nélkül való volt , hogy megkeresztelkedjék a Jordán vizében. Ezzel példát adott arra, hogy az alázatosság és a bűnbánat által nyerhetjük el a lelki megújulást és lehetünk kedvesek Isten előtt.

ŐT HALLGASSÁTOK!

Krisztus azért megy megkeresztelkedni, hogy 1. ebben is közösséget vállaljon a bűnbánatra meghívott emberiség-gel; 2. hogy példát adjon a bűnbánatra; 3. hogy olyan ér-demeket szerezzen alázata által a mennyei Atya előtt, amellyel a keresztvíznek megtisztító erőt tud majd adni; 4. hogy ezen megalázkodásának pillanatában megdicső-ítse őt a mennyei Atya, s így kinyilvánítsa a Szenthárom-ság titkát; 5. hogy most, működésének kezdetén az Atya ünnepélyes isteni tanúsággal igazolja tanítását: „Ez az én szeretett Fiam… őt hallgassátok!”

ELMÉLKEDÉS

A keresztség a régi ember halálát, az új ember életét jelenti, benne van a megváltás ereje. Csíraként egész éle-tünk benne van, azt kell megvalósítani, tettekre váltani, amit a keresztség által Isten láthatatlanul már megvaló-sított: napról napra meghalni a bűnnek, s elkötelezni ma-gunkat Isten akaratának.

IMÁDSÁG

Istenem, szükségem van rád, hogy taníts napról napra, minden napnak a következménye és szükséglete szerint. Add meg nekem, Uram, a lelkiismeretnek azt a tisztasá-gát, amely csak a te sugallatodat érzi és fogja fel. Fülem süket, nem hallom hangodat. Szemem homályos, nem lá-tom jeleidet. Csak te tudod élessé tenni szememet, meg-tisztítani és megújítani szívemet. Taníts meg arra, hogy ott üljek lábadnál, és hallgassam a szavadat.

Szent John Henry Newman

MINDENT MEGKAPTAM

Erőt kértem az Úrtól, s Ő nehézségeket adott, amelyeken megedződtem. Bölcsességért imádkoztam, és Ő problé-mákat adott, amelyeket megtanultam megoldani. Elő-menetelt óhajtottam, gondolkozó agyat és testi erőt kap-tam, hogy dolgozzam. Bátorságot kértem, és Isten veszé-lyeket adott, amelyeket legyőztem. Szeretetre vágytam, és kaptam az Úrtól bajba jutott embereket, hogy segítsek rajtuk. Kegyes jóindulata helyett, alkalmakat kaptam a jóra. Semmit nem kaptam, amit kértem, és mindent meg-kaptam, amire szükségem volt.

Meghallgatta imádságomat!

ÉVKÖZI IDŐ

A mai nappal lezárul a karácsonyi időszak, és holnap megkezdjük az évközi időt. Krisztus misztériumát a maga teljességében ünnepeljük, kiváltképp a vasárnapokon. Vegyük komolyan a vasárnapi szentmisét!