231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

2021. január 17. ÉVKÖZI 2. VASÁRNAP

Fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit

2021. január 17.

ÉVKÖZI 2. VASÁRNAP

A karácsonyi idő befejeződött és megkezdődött az év-közi idő, amelynek liturgikus színe a zöld. Az évközi idő vasárnapjain az Egyház Jézus nyilvános működésére em-lékezik, és feleleveníti előttünk Jézus életének esemé-nyeit és tanítását. Jézus az Egyházban tovább él közöt-tünk: új életet ad, tanít, vezet és segít az üdvösség útján.

KEZDŐÉNEK Zsolt 65, 4

Az egész föld téged imádjon és magasztaljon, Istenünk, nevedet énekkel dicsérje, fölséges Urunk!

OLVASMÁNY 1 Sám 3, 3b–10. 19

Az Úristen most is panaszkodhatnék, mint Ezekiel korá-ban: Izrael háza nem akar meghallgatni, mert Izrael egész házának kemény a feje és megátalkodott a szíve” (Ez 3, 7). Így fordulnak el sokan ma is Istentől s az Egy-ház tanításától. Sámuel ajkáról viszont az Istenre figye-lés örök érvényű mondata hangzik el: Szólj, Uram, mert hallja a te szolgád!” Ugyanígy figyeljünk mi is az Úr szavára!

VÁLASZOS ZSOLTÁR 39. Zsoltár

Válasz: Íme, eljövök, Uram, *

hogy teljesítsem azt, amit kívánsz.

SZENTLECKE 1 Kor 6, 13c–15a. 17–20

Az emberi testről a legszebb tanítás az, hogy a „Szent-lélek temploma”. S ezt a templomot nem szabad meg-szentségteleníteni. A tapasztalat mondatja Szent Pállal, hogy az erkölcsi életben talán a legnagyobb rombolást a paráznaság, a szexuális szabadosság okozza.

ALLELUJA Jn 1, 41. 17b

Megtaláltuk a Messiást, azaz Krisztust, * kegyelmet és igazságot kaptunk általa.

EVANGÉLIUM Jn 1 35–42

Sámuel hallgatott az Úr szavára. Keresztelő Szent János két tanítványa is készségesen elfogadja a Jézusról szóló tanúságtételt, és csatlakozik az Úrhoz. Sőt, András Jé-zushoz vezeti testvérét, Pétert is. Ő lesz az Egyház szik-laalapja.

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

Mi is kérdezzük meg Jézustól: „Mester, hol laksz?” S nekünk azt válaszolja: „Itt lakom az oltárszekrényben, az Eukarisztiában. Gyakran jöjjetek, és látogassatok meg!”

ÁLDOZÁSI ÉNEK Zsolt 22, 5

Asztalt terítettél nekem, és pompás itallal töltöd meg serlegem.

ELMÉLKEDÉS

Az Egyház győzedelmeskedik a világon… Királyságok megerősödnek és lehanyatlanak, nemzetek szétterjesz-kednek és összezsugorodnak, uralkodóházak tűnnek fel és tűnnek el, uralkodók születnek és halnak, szövetsé-gek, pártok, társaságok, egyesületek, céhek, intézmé-nyek, bölcseletek, szekták és eretnekségek keletkeznek és kimúlnak. Napjaik meg voltak számlálva, csak az Egyház örök. Szent John Henry Newman

ÁRPÁDHÁZI SZENT MARGIT

Ünnepe: január 18.

Apja IV. Béla, a tatárjárás és újjáépítés korának királya, édesanyja Laszkarisz Mária, testvérei közé tartozik Szent Kinga. Dalmáciában született, szülei fogadalmat tettek, ha Isten megmenti az országot a tatároktól, születendő gyermeküket neki szentelik. Veszprémben domonkos nővérek nevelték, majd a Nyulak szigetén (ma: Margit-sziget) épült kolostorban. 1254ben fogadalmat tett. A vezeklésnek és a keresztény szeretet gyakorlásának szen-telte egész életét. Itt halt meg 1270-ben. XII. Piusz pápa 1943. november 19én avatta szentté. Radó Polikárp írá-sában (1958) így méltatja a szentet: „Életformának az egyház esztendejét, a liturgikus évet választotta, és a vi-lág Megváltójának üdvözítő életét élte át önmaga for-málásában.Budapest védőszentje.

ESZTERGOMI BOLDOG ÖZSÉB

Ünnepe: január 20.

Magyarország akkori fővárosában, Esztergomban született 1200 körül. Teremtőjéhez és Megváltójához éjjelnappal jámbor imádságokkal könyörgött. Sokat virrasz-tott, és minden idejét Isten tiszteletére, elmélkedésre vagy tanulásra fordította. Érdemeiért korán esztergomi kanonoknak nevezték ki. Gyakran vendégül látta a magányos barlangokban lakó embereket, akiknek társaságát annyira megkedvelte, hogy elhatározta, ő maga is el-hagyja a világot. A tatárjárás után 1245 táján társaival a Pilisbe vonult remetének. Az isteni kegyelem fényétől megvilágosítva 1250-ben a magyar remetéket egybe-gyűjtötte, és Esztergom közelében a Szent Kereszt tisz-teletére kis templomot és monostort épített. 1262ben IV. Orbán pápától Szent Ágoston Reguláját kérte rendje számára, amelyet azonban nem nyerhetett el a remete-testvérek nagyfokú szegénysége miatt. Ezért a pápa megbízásából Pál veszprémi püspök adott a remete-közösségnek életszabályt. Remetetestvéreivel még húsz évig élt közösségben, amelyet Első Remete Szent Pál oltalmába ajánlott. Végül testvéreit Isten és a felebarát szeretetére buzdítva és őket üdvös tanításokkal meg-erősítve 1270. január 20-án elhunyt az Úrban. Sírját és a Szent Kereszt monostort a törökök valószínűleg már 1526ban elpusztították. Folyamatos tisztelete miatt az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció 2004. november 16án, a pálos rendi naptár megerősítése alkalmával en-gedélyezte, hogy őt a boldogok között tisztelhessük.

A VILÁGOSSÁG RÓZSAFÜZÉR TITKAI

1. Aki a Jordán vizében megkeresztelkedett.

2. Aki a kánai menyegzőn kinyilvánitotta isteni erejét.

3. Aki meghírdette Isten országát.

4. Aki a Tábor hegyén megmutatta isteni dicsőségét.

5. Aki az Eucharisztiában nekünk adta önmagát.

IMÁDKOZZUNK A KERESZTÉNYEK EGYSÉGÉÉRT

EZEKBEN A NAPOKBAN!