231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

2021. január 24. ÉVKÖZI 3. VASÁRNAP Az Isten Igéjének vasárnapja

fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit

2021. január 24.

ÉVKÖZI 3. VASÁRNAP

Az Isten Igéjének vasárnapja

Ki volna képes az Úr tetteit felsorolni, hatalmas műveinek a mélyére hatolni? Fönsége hatalmát ki tudná föl-mérni, vagy a jótetteit végig számba venni?” (Sir 18, 4–5) Jósága abban is megnyilvánul, hogy nem veti el a bű-nöst, s országának ajtaját kitárja a megtérő előtt.

KEZDŐÉNEK Zsolt 95. 1. 6

Énekeljetek az Úrnak új éneket, minden föld az Úrnak énekeljen. Színe előtt jár a fényesség és a fönség, szen-télyében erő és dicsőség!

OLVASMÁNY Jón 3, 1–5. 10

Jónás könyve tanulságos történetet mond el. Isten végte-len irgalmát szemlélteti, aki nem akarja a bűnös halálát, hanem hogy megtérjen és éljen. Mindig helytelenítenünk kell a bűnt, de imádkoznunk kell a bűnösök megtérésé-ért.

VÁLASZOS ZSOLTÁR 24. Zsoltár

Válasz: Utaidat mutasd meg nékem, *

én Uram, Istenem!

SZENTLECKE 1 Kor 7, 29–31

Hányan, de hányan bizakodnak a földi értékekben, kin-csekben! S előbbutóbb rá kell jönniök, „valóban hazu-gok a halmok, és hazug a hegyekben a lármás zajongás. Valóban az Úrban, a mi Istenünkben van üdvössége Izraelnek” (Jer 3, 23). A vagyon és a kincs önmagában nem rossz. Az ember azonban függetlenítse magát tőle.

ALLELUJA Mk 1, 15

Közel már az Isten országa, * higgyetek az örömhírnek!

EVANGÉLIUM Mk 1, 14–20

Érdeklődő, szerető szemmel figyelte Jézus a halászokat. Van ugyanis hasonlóság a halászat mestersége és az apostolkodás, vagyis az „emberhalászat között. El-szántság, erő és ügyesség kell mindkettőhöz. S vállalni kell az eredménytelenséget és az újrakezdést is.

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

Milyen drága a te kegyelmed, Uram” (Zsolt 35, 8). Ér-tékeljük a szentmise, a szentáldozás kegyelmét, és le-gyen mindig menedékünk a szentségi Jézus!

ÁLDOZÁSI ÉNEK Zsolt 33, 6

Járuljatok az Úrhoz, és eláraszt a fény benneteket, és arcotokat nem érheti szégyen.

Vagy: Jn 8, 12

Én vagyok a világ világossága. Aki követ, nem jár többé sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága mond-ja az Úr.

HASZNOS GONDOLAT

Amikor IMÁDKOZOL, Isten figyel rád.

Amikor FIGYELSZ Istenre, Ő szól hozzád.

Amikor HISZEL, Isten munkálkodik.

ÚTMUTATÓ AZ EGYÉNI

BIBLIAOLVASÁSHOZ

A Biblia rendszeres olvasásának lehetősége egy hatalmas kegyelem és fegyver Istentől. Hisszük, hogy a Szentírás Isten Lelkétől ihletett könyv, éppen ezért is ajánlatos minden hívőnek alaposan tanulmányoznia. Isten az igéjén keresztül tud bennünk munkálkodni, válaszokat adni a kérdéseinkre, megerősíteni bennünket és feltárja azt, hogy ki is Ő valójában. De hogyan kezdjünk neki az olvasásának?

Az imádkozásban sem vagyunk hasonlóak, sokan jobban szeretik a kötött imákat mint a saját szóval elmondot-takat, és fordítva. A Biblia tanulmányozására sincsen egy határozottan jó módszer, de mindenképpen hasznos imádsággal kezdeni.

Mielőtt kinyitnád a Bibliádat, kérd röviden Istent, hogy Szentlelkével világosítsa meg előtted a szavait és szóljon hozzád. De vigyázz, ne várd azt tőle, hogy minden egyes nap szíven fog ütni az akkor olvasott szakasz! Igen, Isten az igéjén keresztül tud szólni hozzánk és amikor ezt szükségesnek érzi, akkor megtalálja a módját arra, hogy az aznap olvasott ige tökéletesen a mi helyzetünkre adjon választ. De ez nem lehet így minden nap, szóval ne ezt várd tőle, hanem az értelmed megvilágosítását és egy olyan közösséget Vele az ige tanulmányozásán keresz-tül, amellyel sokkal élőbb kapcsolat alakulhat ki Isten és közted. * Először érdemes végig egyben elol-vasni az adott részt, majd utána részleteiben lassan, többször olvasd újra. Szánj időt a megértésére!

TESTVÉREINK, A SZENTEK

Január 25e Szent Pál apostol megtérésének ünnepe (Pálforduló). Saul, a buzgó farizeus dühösen kereste a keresztényeket. Azt gondolta, helyesen cselekszik, hi-szen ott állt István diakónus megkövezésénél is. Egészen addig, amíg Jézus megszólítja őt a damaszkuszi úton:Saul, Saul, miért üldözöl engem?” Ezen a ponton pedig új élet kezdődik, Pál élete Krisztusban. Találkozás a Fel-támadottal. Neki ilyen ember kell, mint Saul, őt válasz-totta. Három nap múlva visszanyerte látását és megkapta a Szentlelket, hogy a lelke is látó legyen és tanúságot te-gyen Jézusról, az Isten Fiáról. Ő pedig megmutatta neki, hogy mennyit kell érte szenvednie. Egyre nagyobb erő-vel hirdette az evangéliumot, és jelek kísérték útjait. Hitt Jézusban, aki magához ölelte, és tudta, hogy semmi el nem szakíthatja szeretetétől. A népek apostola, Szent Pál könyörögjön érettünk, hogy tudjunk élni az evangélium szerint.

Január 28-a Aquinói Szent Tamás áldozópap, egyházta-nító ünnepe. Nápolyban tanult, majd Szent Domonkos rendjének tagjaként Párizsban és Kölnben folytatta ta-nulmányait. A középkor legtudósabb teológusa, „angyali doktor, a skolasztika fejedelme. Egyetemi tanár Párizs-ban. Filozófiai, teológiai tanítása napjainkig irányadó. Az Oltáriszentség nagy hittudósa. Főműve a Summa Theologica, ebben a keresztény hitet tudományos rend-szerbe foglalta.