231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

2021. június 13. ÉVKÖZI 11. VASÁRNAP

fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit

2021. június 13.

ÉVKÖZI 11. VASÁRNAP

Nagy az Úr, ereje hatalmas, és bölcsessége mérhetet-len (Zsolt 146, 5). Az általa ültetett kis hajtás, gyenge palánta naggyá nő, a mustármag fává terebélyesedik. Amikor egyesek Jeruzsálem pusztulásától féltek, akkor a próféta által így szólt az Úr: „Közületek a legkisebb is ezerré lesz, és a legkevésbé jelentős is hatalmas nemzet-té” (Iz 60, 22). Kell, hogy ezek a gondolatok mindig erőt öntsenek lelkünkbe.

KEZDŐÉNEK Zsolt 26, 7. 9

Hallgasd meg, Uram, hívó hangomat! Segítségem te vagy, el ne taszíts, ne hagyj magamra, megmentő Iste-nem.

OLVASMÁNY Ez 17, 22-24

Mint ahogy a fa árnyékot ad a vándornak, úgy találnak menedéket Istennél az ő gyermekei. „Aki a Fölséges védelmében lakik, aki a Mindenható árnyékában él, az így beszél az Úrhoz: Te vagy a váram, és a menedékem, Is-tenem, benned bízom!” (Zsolt 89, 1-2).

VÁLASZOS ZSOLTÁR 91. Zsoltár

Válasz: Mennyire jólesik nékem, *

tégedet, Uram, hálával dicsérnem.

SZENTLECKE 2 Kor 5, 6-10

Földi életünk folytonos vándorlás az égi haza felé. Érezzük, hogy itt a földön minden csak átmeneti és mulandó. Azért is vágyakozunk őszinte szívvel az örök haza után.

ALLELUJA vö. Jn 6, 63c. 68

Isten igéje a mag, Krisztus a magvető, * mindaz, ki reá talál örökké élni fog.

EVANGÉLIUM Mk 4, 26-34

Vess, Urunk, jó magot lelkünkbe. Öntözd kegyelmeddel, melegítsd szereteteddel. Hadd csírázzék, szökkenjen szárba és hozzon kalászt. Nem félünk az aratástól. Ha ugyanis te vetsz, és gondozod vetésed, nem kell félnünk az aratástól.

RÖVID FOHÁSZOK

Add, Urunk, hogy szent néped Ferenc pápa vezetésével mindenben teljesítse akaratod! * Add, Urunk, hogy Egy-házad minden nemes emberi törekvést támogasson! * Engedd, Urunk, hogy mindig nagy szeretettel kapcso-lódjunk Egyházadhoz, és így tegyük egyre szilárdabbá szent Fiad titokzatos testének egységét! * Engedd, Urunk, hogy egyházközségünk családjaiban Krisztus bé-kéje uralkodjék!

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

Mennyi munka és veríték van e kenyér és bor mögött! S mekkora áldozat az égi kenyér és bor mögött! Így minden szentmise áldozatra és szeretetre tanít minket.

ÁLDOZÁSI ÉNEK Zsolt 26, 4

Csak egyet kérek az Úrtól, egy a vágyam: hogy az Úr házában lakjam életem minden napján.

Vagy: Jn 17, 11

Szent Atyám, tartsd meg őket a nevedben, akiket nekem adtál, hogy egyek legyenek, mint mi – mondja az Úr.

ELMÉLKEDÉS

A keresztény ember életében az örömnek kell az uralko-dó érzésnek lennie. Azért, mert a keresztény ember éle-tének kezdő szava: a megváltás,és végső szava a feltá-madás. A keresztény ember szeretet több és más, mint a tisztán csak emberi szeretet. Ez krisztusi szeretet, amely Krisztust viszi az emberek közé, vagyis a megváltást és a feltámadást.

PÁDUAI SZENT ANTAL (1195 – 1231)

A legenda Szent Antal alakját sokféle történettel fonta körül: a gyermek Jézust a karján hordozta, a tenger halainak prédikált – mint valamikor Ferenc az ég ma-darainak. Egyszer egy eretnek, aki tagadta Krisztus jelenlétét az Oltáriszentségben, azt mondta, hogy addig nem hisz, amíg öszvére le nem térdel az Oltáriszentség előtt. Néhány nappal később Antal egy beteghez vitte az Oltáriszentséget, és találkozott a gúnyolódóval. Akkor annak öszvére hirtelen két első lábára ereszkedett, és meghajtotta fejét a Szentség előtt.

Páduai Szent Antal, akinek szobra, képe, perselye szinte minden katolikus templomban megtalálható, az utasok, a szobrászok, agyagmunkások és porcelánkészítők patró-nusa. Segít az elveszett tárgyak megtalálásában.

Jelképei a liliom, a gyermek Jézus, az égő szív, a tűz, a hal, a szamár, a monstrancia és az ostya.

Földi maradványait és ereklyéit a padovai Szent Antal-bazilika őrzi. Antal Padova városának északi részén, Arcellában halt meg egy klarissza monostor közelében. Testét, végakarata szerint a Santa Maria Mater Domini-kápolnában temették el. Ünnepe: június 13. Ebben az évben elmarad Páduai Szent Antal áldozópap és egyháztanító emléknapja.

SZENTMISE MINDSZENTY JÓZSEF BÍBOROS BOLDOGGÁ AVATÁSÁÉRT

Isten tiszteletreméltó szolgája, Mindszenty József bíboros, hercegprímás boldoggá avatásáért mutatok be előesti szentmisét (évközi 11. vasárnap /B-év) június 12-én, szombaton, 17:00 órakor a Bíboros egykori börtön-cellájában, Budapesten, a Conti utcai fegyházban, ahol a zsarnoki módon bebörtönzött Bíboros, sok-sok meg-aláztatás és kegyetlen kínzás után, 1950. június 16-án, éppen Jézus Szíve ünnepén kapott engedélyt arra, hogy kilenc hónap után először mutasson be szentmisét szen-vedésének és vezeklésének nyomorúságos cellájában. Ez alkalommal erre is emlékezünk. Lásd Mindszenty, Emlékirataim.

Az EWTN Bonum Tv ezen a linken közvetíti a szent-misét: https://katolikus.tv/elo-adas/

Dr. Cserháti Ferenc püspök

MKPK, Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálat

H-1053 Budapest * Papnövelde u. 5-7.

Tel./Fax: +36-1/266-4515