231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

2021. június 20. ÉVKÖZI 12. VASÁRNAP

fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit

2021. június 20.

ÉVKÖZI 12. VASÁRNAP

Apák napja

Milyen sok félelem szorongatja az embert. Félünk a je-lentől, a jövőtől. Félünk az emberektől és az élet külön-féle megpróbáltatásaitól. Ki adhat nekünk megmenekü-lést és szabadulást? Bízzunk az Úrban, aki lecsendesítet-te a háborgó tengert.

KEZDŐÉNEK Zsolt 27, 8-9

Népének erőssége az Úr, Fölkentjének szabadulása és menedéke. Szabadítsd meg, Uram, néped, áldd meg a te örökséged, légy pásztora, és te vezesd mindörökké!

OLVASMÁNY Jób 38,1. 8–11

A Teremtő szabott határt a tengernek, s irányítja a ter-mészet erőit. Isten felette áll minden más hatalomnak. Legyen meg bennünk az istenfélelem: „Az Úr félelme ugyanis a bölcsesség kezdete… Az Úr félelme a rossznak utálata” (Péld 1, 7; 8, 13).

VÁLASZOS ZSOLTÁR 106. Zsoltár

Válasz: Adjatok hálát az Úrnak, *

mivel irgalma örökké megmarad.

SZENTLECKE 2 Kor 5, 14–17

Cselekedeteink rugója a Krisztus iránti szeretet legyen. Krisztus szeretete nem hagyta nyugodni Szent Pált sem, aki ezért mindent megtett, amit megtehetett. Krisztus szeretete folytonosan sürgette őt az apostoli munkában.

ALLELUJA vö. Lk 7, 16

Nagy próféta támadt köztünk, * Isten meglátogatta az ő népét.

EVANGÉLIUM Mk 4, 35–41

A vihar lecsendesítése után félelem fogta el a tanítványokat. Megrendítette őket, hogy Jézus hatalmasabb, mint a természet erői: a vihar és a hullámok. Ezt az élményt nem felejtették el soha! Tisztelet és bizalom élt bennük mindig Jézus iránt.

RÖVID FOHÁSZOK

Engedd, Urunk, hogy a népek a mai idők viharában Krisztusnál keressenek oltalmat! * Add, Urunk, hogy Szentatyánk, Ferenc pápa Krisztus erejével kormányoz-za az Egyházat! * Add, Urunk, hogy Krisztus kegyelmé-vel mindannyian új teremtmények lehessünk! * Add, Urunk, hogy egyházközségünk hívei meghallják: Krisz-tus szeretete apostolkodásra sürget minket! * Engedd, Urunk, hogy az élet szentvedései és megpróbáltatásai Krisztushoz vezessenek bennünket!

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

Mindegyikünk életében adódnak néha „viharok”. Jézus azonban velünk van. Az Eucharisztiában is csodákra képes. Nincs okunk a félelemre, és bízhatunk benne.

ÁLDOZÁSI ÉNEK Zsolt 144, 15

Mindenek szeme bízón rád tekint, Urunk, és te enniük adsz kellő időben.

Vagy Jn 10, 11. 15

Én vagyok a jó Pásztor, életemet adom a juhokért – mondja az Úr.

ELMÉLKEDÉS KI A KERESZTÉNY?

Talán az, aki bizonyos meghatározott erkölcsi tanítást követ? Vagy az, aki biztos bölcseleti szemléletet képvisel Istenről és a világról? Igen, talán ők is.

De mindenekelőtt az a keresztény, aki Krisztust követi. A mi jövőnk egyetlen egy: Jézus Krisztus.

Nem a semmibe fut az életünk, nem katasztrófa vár reánk. Isten szeretetében élünk, saját életét adja nékünk. Mert Jézusban szeret minket az Atya, és gyermekeivé fogadott minket. Jézus a Láthatatlan Test feje, s mi, megkereszteltek vagyunk a Test tagjai. Jézus dicsőséges élete a mi jövőnk! Gerhard Eberts

ÉDESAPA IMÁDSÁGA

Uram, Istenem, te úgy rendelted, hogy családot alapít-sak. Engedd felismernem az igazán keresztény család ér-telmét és feladatait. Kérlek, állj mellettem, hogy csalá-domat isteni tetszésed szerint helyesen vezethessem és enyéimnek jó példával szolgálhassak. Adj szeretteimnek egészsé-get és boldogságot, hitet és szeretetet, igaz lelki életet. Ajándékozd nekik békédet, amelyet nem kap-hatnak meg a világtól.

Engedd, hogy védelmed alatt boldog közösséggé vál-junk. Szeretettel és hűséggel viseljük el, amit gondvise-lésed ad, hogy osztozhassunk egymás örömében és bá-natában. Adj erőt, hogy amikor szeretteim elcsüggednek s keserű csalódás éri őket, vigasztalást, menedéket és támaszt jelenthessek számukra. A názáreti Szent Család legyen példaképünk! Jézus, Mária, József, vezessetek, segítsetek, óvjatok bennünket! Amen.

A CSALÁDAPA IMÁJA

Szent József, mint családapa szerényen, de bizalommal emelem feléd tekintetemet. Tudom, milyen méltóságra hívott meg az Úr az apaság által, de tudatában vagyok sok-rétű gyöngeségeimnek és korlátoltságomnak is a fel-adatok előtt, amelyeket ez a hivatás helyez vállamra.

Te nevelőapa voltál, és minden apa védőszentje vagy. A Mennyei Atya, akitől minden atyaság származik, rád bízta egyszülött Fiát, és önmaga helyettesévé állított Jé-zus mellé. Te ezt a méltóságot úgy gyakoroltad, hogy Jé-zus büszkén mondhatott atyjának, amit az ő boldogságos anyja, Szűz Mária is elismert.

Hathatós szavaddal légy közbenjáróm Jézusnál, hogy kegyelmének segítségével a Mennyei Atya méltó helyet-tese lehessek gyermekeim és anyjuk mellett, hogy hoz-zád hasonlóan Isten élő képe és jelenléte legyek a csa-ládban és a társadalomban. Amen.

Ezen a vasárnapon APÁK NAPJA van. Jó alkalom arra, hogy újragondoljuk az apai szerepeket, és beszéljünk az apák helytállásáról, támogatásáról, nehézségeiről. Ugyan-akkor imádkozzunk az édesapákért!

AZ APÁK NAPJA TÖRTÉNETE

Az apák napját a 20. század elején kezdték megtartani. Világi ünnepnap, amely az USA-ban hivatalos ünnep, és csakúgy, mint Magyarországon, és sok más országban június harmadik vasárnapján ünneplik. Az apaságot, a szülői szerepet köszöntik e napon, de ünnepelt minden apafiguraként tisztelt férfi, nagybácsi, nagyapa, mosto-haapa, férfiismerős. Ezen a napon általában ajándékot adnak az apáknak, és a család együtt van. Az ünnep az Egyesült Államokból ered.

Megalapításának kezdeményezője egy kisvárosi hölgy, Mrs. John. B. Dodd volt. Édesanyja hatodik gyermeké-nek világrahozatalokor elhúnyt és édesapja, a polgárhá-borús veterán William Jackson Smart egyedül maradt az újszülöttel és öt testvérével. A falusi farmon az özvegy egyedül nevelte fel gyermekeit. Egyszer, 1909-ben a már felcseperedett Mrs. Dodd éppen egy anyák napi szent-misén vett részt, amikor felötlött benne a gondolat, hogy az apákról is hasonló misén illene megemlékezni. Azzal a kéréssel fordult a spokane-i paphoz, hogy misézzen az édesapák tiszteletére június 5-én, saját édesapjának szü-letésnapján. A pap azonban nem tudott előkészülni a mi-sére ilyen rövid időn belül, így az eseményt eltolták június 19-re. Innentől kezdve Washington állam minden június harmadik vasárnapján az édesapákat ünnepelte. A gyerekek különleges desszerteket készítettek és meg-látogatták édesapjukat, ha azok nem velük laktak.

A többi szövetségi állam és különböző szervezetek fel-karolták a jeles napot és próbálták kiharcolni a kongresszusnál, hogy az ismerje el az apák napját hivatalosan is ünnepnapnak. 1916-ban Woodrow Wilson akkori elnök jóváhagyta az ötletet és meg is tartotta csa-ládjával, de 1924-ig mégsem vált közismertté az apák napja. Ez évben azonban Calvin Coolidge nemzeti szabadnappá nyílváníttatta azon célból, hogy „mélyüljön az apa és gyermeke közötti kapcsolat, és hogy elismerjék az apai feladat jelentőségét”. Azóta június harmadik va-sárnapján az édesapákat megköszöntik az egész ország-ban.

Világszerte különböző időpontokban köszöntik az ünne-pelteket. Az Egyesült Királyságban kilenc hónappal megelőzi az anyák napját. Kínában nem hivatalos ünnep-ként augusztusban, a nyolcadik hónap nyolcadik napján tartanak Apák Napját. A kínai mandarin nyelvben ugyanis a nyolcas szám kiejtése (bā) és az apát jelentő írásjel kiejtése nagyon hasonló. Így a dátum – 08.08. – beceneve „Bābā Nap”. Thaiföldön a mindenkori király születésnapjához igazodik. Magyarországon először a két világháború között egy gyermekszervezet, a Szívgár-da igyekezett az ünnepet a köztudatba átültetni, amelyet összekötöttek a március 19-én ünnepelt Szent József tiszteletével. A katolikus egyház az apák napját egyéb-ként hagyományosan e napon tartja. 1994-ben a Borsod megyei United Way indított mozgalmat Miskolcon a júniusi időpont népszerűsítésére.

KERESZTELŐ SZENT JÁNOS

SZÜLETÉSE

Június 24én ünnepeljük ezt a szép napot. A legszentebb Istenanya után mindjárt Keresztelő Szent Jánosé az első hely a világ megváltásának történetében. Az ő nagysága az Istenember visszavert fénye, mert közvetlenül előtte járt, és az utat készítette számára. Születését angyal hirdette, és Krisztus már anyja méhében megszentelte Jánost áldott látogatásával. Bűnbánatot hirdet, s az a méltóság éri, hogy ő mutatja be Krisztust a világnak: Íme, az Isten Báránya! Míg a többi szentnek csak halála (vagyis mennyei születése) napját ünnepeljük, Jánosnak földi születésnapját is teljes liturgikus fénnyel üljük, éppúgy, mint a Megváltóét és Máriáét. Ünnepén sokfelé tüzet gyújtanak, minthogy maga Krisz-tus mondta róla: János világító fáklya volt.

IMÁDSÁG

Uram, Jézus! Körülöttem a romlás, a pusztulás sokféle jelét látom. Önmagukat pusztító embereket és saját vilá-gukat pusztító, élhetetlenné tevő embereket. És te engem nevezel a föld sójának, a világ sójának és a romlást megállító sónak. Tudom, hogy ebben a világban kell él-nem, de hozzád tartozva, hogy a te örömhíred, a te taní-tásod, a te igazságod jó ízét adhassam a világnak. Éljen bennem a krisztusi íz: az öröm és a jóakarat. H.I.S.

KRISZTUS MA

Krisztus keze most már a mi kezünk, hogy ma is jót te-gyen. Krisztus lába most már a mi lábunk, hogy meglá-togasson valakit. Krisztus nyelve most már a mi nyel-vünk, hogy ma is szóljon az emberekhez. Krisztus segít-sége most már segítségünkben él, ha annak oldalára állunk, aki segítségre szorul. 14. századi kódexből

GYŐZELEMRŐL ÉNEKELJEN…

83 évvel az 1938-as budapesti eucharisztikus világkong-resszus után és 83 nappal a 2021-es világesemény előtt, ünnepélyesen bemutatták az 52. Nemzetközi Eucharisz-tikus Kongresszus himnuszát és az esemény 12 hírnökét.

Magyarország 2021. szeptember 5-12. között ad otthont a katolikus világeseménynek, amelynek záró szent-miséjén a tervek szerint részt vesz Ferenc pápa is. A szervezők bemutatták Koudela Géza, Bangha Béla „Győzelemről énekeljen” kezdetű művének újra-hangszerelt változatát, amely 1938-hoz hasonlóan, most is a kongresszus himnusza lesz. A zenei munkálatokat Kovács Ákos Kossuth-díjas magyar dalszerző, zeneszerző és az After Crying tagjaival a Torzók című filmhez írt zenéjével Oscar-díjra is jelölt Pejtsik Péter végezte.

A himnusz angol és magyar nyelvű szöveggel is hallható lesz. A felvételeken közreműködött a Magyar Állami Operaház kórusa és zenekara is.

A himnusz és a kongresszust népszerűsítő film megte-kinthető az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus youtube csatornáján. www.iec2020.hu