231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

2021. május 16. URUNK MENNYBEMENETELE

fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit

2021. május 16.

URUNK MENNYBEMENETELE

Ma van a Tömegtájékoztatás világnapja.

Jézus azt mondta magáról: Én vagyok az út, az igazság és az élet.” (Jn 14, 5) Ellenségei szerették volna, ha ez az út véget ér, ha ez az igazság csődöt mond, ha ez az élet megsemmisül a halálban. Jézus azonban az ő fel-támadásával és mennybemenetelével keresztülhúzta ellenfelei számításait. Ő ma is él a mennyben. Egyháza által tanít minket, és mutatja az örök élet felé vezető utat.

KEZDŐÉNEK ApCsel 1, 11

Galileai férfiak! Mit néztek csodálkozva az égre? Ahogyan szemetek láttára Jézus a mennybe ment, úgy jön el egykor ismét, alleluja!

OLVASMÁNY ApCsel 1, 1–11

Az Úr kivezeti tanítványait az Olajfákhegyére és szemük láttára felemelkedik a mennybe. A tanítványokhoz hasonlóan mi is tekintsünk az égre, ahonnét Krisztus új-ból eljön majd a világ végén.

VÁLASZOS ZSOLTÁR 46. Zsoltár

Válasz: Ujjongás közt ment föl Isten, *

az Úr égbe emelkedett harsonaszóval.

Vagy: Alleluja, alleluja, alleluja.

SZENTLECKE Ef 1, 17–23

Nem élhetünk reménység nélkül. Az örök élet el nem múló ígérete lelkesítsen minket a jócselekedetek gyakor-lására. Jézus elmondhatta főpapi imájában: Én megdi-csőítettelek a földön: a feladatot, amelynek az elvégzését rám bíztad, elvégeztem. Most te is dicsőíts meg, Atyám, magadnál: részesíts abban a dicsőségben, amelyben ré-szem volt nálad, mielőtt a világ lett.” (Jn 17, 4–5) Feladatainkat végezzük Isten dicsőségére! Mi is megkapjuk érte örök jutalmunkat.

Vagy: Ef 4, 1–13

A keresztény hit mindig közösségi, egyházi hit. Az egyes ember az Egyháztól kapja a hitet, és a közösségben éli le. Az Egyház egységének belső biztosítéka a Szentlélek, ő gondoskodik arról, hogy egy legyen a hit, a remény és a szeretet. Ő irányítja az Egyház szervezetét, ő adja a kegyelmi indíttatásokat, hogy az Egyház eleven szervezet maradjon: Krisztus titokzatos teste, ahol az egyes tagok elérik a krisztusi nagykorúságot. A mennybe ment Jézus Krisztus így gondoskodik arról, hogy evan-géliuma történeti tényező legyen.

ALLELUJA Mt 28, 19a. 20b

Jézus mondja: Menjetek, tegyetek tanítványommá minden népet! * Én veletek vagyok a világ végéig.

EVANGÉLIUM Mk 16, 15–20

Jézus nemcsak feladatot, küldetést ad tizenegy apostolá-nak, hanem biztosítja őket segítségéről is. Megígérte nekik, hogy együtt munkálkodik velük és utódaikkal a világ végezetéig.

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

Miért álltok és néztek az égre?” kérdezték az angyalok az apostoloktól. Sok hívőtől meg lehetne kérdezni: miért áll és nézi külső szemlélőként a szentmisét, és mi-ért nem tevékeny résztvevője az áldozatnak?

ÁLDOZÁSI ÉNEK Mt 28, 20

Íme, én veletek vagyok mindennap, a világ végéig, alle-luja!

IMÁDSÁG

Ó Isten, emelkedj föl az égbe… te, aki egy anya méhében voltál bezárva, akit az formált meg, akit te magad teremtettél… te, akit az agg Simeon kicsinek ismert meg, de nagyként ünnepelt, akit az özvegy Anna csecsemőnek látott és mindenhatónak ismert fel; te, aki éhséget és szomjúságot szenvedtél értünk… te, akit letartóztattak, megkötöztek, megostoroztak, tövissel koronáztak, a keresztfára feszítettek, lándzsával átdöftek; aki meg-haltál és eltemettek, emelkedj föl a mennybe, ó Isten! (Serm. 262,4)

Feltámadásod, Uram, a mi reménységünk, Mennybeme-neteled a mi megdicsőülésünk… Add, hogy veled együtt mi is a mennybe menjünk, és szívünk hozzád emel-kedjék. De azt is add meg, hogy fölemelkedve ne vál-junk gőgössé, se ne bizakodjunk el erényeink miatt, mintha a mi tulajdonunk volna. Add, hogy a szívünk a magasban legyen, de melletted, mert a szív felemelése, de nem tehozzád, az kevélység, hozzád emelése viszont biztonság. Te, aki fölmentél a mennybe, menedékünk lettél…

Ki az, aki fölmegy? Ugyanaz, aki leszállt. Azért szálltál le, Uram, hogy meggyógyíts, azért szálltál fel, hogy fölemelj. Ha magamtól emelkedem fel, elesem, de ha te emelsz fel, sértetlen maradok… Neked, aki feltámadsz, ezt mondom: Uram, te vagy a reménységem; neked, aki a mennybe szállsz: te vagy az én menedékem. (Serm. 261, 1) Szent Ágoston püspök

A REMÉNYTELEN HELYZETEK SZENTJE: SZENT RITA

Casciai Szent Rita, a „lehetetlen” ügyek szentje több mint hat évszázada pártfogója mindazoknak, akik bármilyen szükségben közbenjárását kérik. A természetes és a lelki élet különböző állomásait végigjárva támasza azoknak, akik megoldatlan ügyekben bizalommal hozzá fordulnak. Ünnepe: május 22.

CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚ 2021. MÁJUS 22.

A csíksomlyói Mária-kegyhelyre, a Szűzanya csodatevő szobrához való pünkösdi zarándoklat kiemelt vallási esemény. Idén lesz csíksomlyói búcsú, de járványügyi szabályozással, meghatározott létszámban vehetnek részt zarándokok. A búcsú mottója: “A Magasságbeli ereje borít be árnyékával.” (Lk 1, 35)

+ + +

Könyörögjünk Isten szent Egyházáért, hogy a világban tanúságot tegyen Urunkról, Jézus Krisztusról!