231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

2021. március 14. NAGYBÖJT 4. VASÁRNAPJA

fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit

2021. március 14.

NAGYBÖJT 4. VASÁRNAPJA

Laetare!

Az Egyházhoz való tartozásunk fölött érzett vigasság vasárnapja.

Az éj leple alatt nemcsak a gonoszság működik, hanem az éj csendjében munkálkodhat a kegyelem is. A hosszú éjszakában nemcsak bűnbandák szervezkednek, hogy bűntetteket hajtsanak végre, hanem imádkozni, elmélkedni és megtérni is lehet. Az éjszaka Istenhez is elve-zetheti az embert. Ahogy Nikodémus esetében is történt.

KEZDŐÉNEK vö. Iz. 66. 10–11

Örvendezz, Isten népe! Gyűljetek össze mind, akiknek kedves az Úr ügye. Szívből örüljetek, akik azelőtt szomorkodtatok. Vigasztalódjatok meg, mint a gyermek megnyugszik anyja kebelén.

OLVASMÁNY 2 Krón 36, 14–16. 19–23

A választott nép eltért az Úr parancsától. Ezzel magára vonta az igazságos Isten büntetését. A babiloni rabság azonban nemcsak a büntetés eszköze volt, hanem alkal-mul szolgált a népnek, hogy bűnbánatot tartson és Isten-hez térjen.

VÁLASZOS ZSOLTÁR 136. Zsoltár

Válasz: Ragadjon ínyemhez a nyelvem, *

ha nem emlékezem meg rólad.

SZENTLECKE Ef 2, 4–10

A bűn halálából feltámadni semmivel sem kisebb csoda, mint a testi halálból való feltámadás. Jézus Krisztus sze-retete és hatalma által részesülhetünk benne. Legyünk mindig hálásak Isten kegyelmi adományáért.

EVANGÉLIUM ELŐTTI VERS Jn 3, 16

Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött Fiát adta érte, * hogy örökké éljen minden őbenne hívő.

EVANGÉLIUM Jn 3, 14–21

Isten kezébe szívesen adnánk ostort, hogy verjen végig a világon, és büntesse meg a gonoszokat. Isten azonban nem azért küldte Fiát a világba, hogy elítélje azt, hanem hogy üdvözítse. Higgyünk és bízzunk Isten irgalmas sze-retetében.

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

Isten előtt már az Ószövetségben is a bűnbánó lélek volt a kedves áldozat (vö. Zsolt 50, 18–19). Őszinte bűnbánatomat teszem én is a szentmise oltárára. Add, Uram, hogy szívem mindig kész legyen a bűnbánatra.

ÁLDOZÁSI ÉNEK Zsolt 121, 3–4

A szent város szilárdan áll: biztos védelmet nyújt mindenkinek. Oda vonulnak az Úr választottai, hogy ma-gasztalják az Úr nevét.

IMÁDUNK TÉGED, KRISZTUS ÉS ÁLDUNK TÉGED. MERT SZENT KERESZTED ÁLTAL MEGVÁLTOTTAD A VILÁGOT.

LELKI TANÁCS

Ügyelj gondolataidra, mert azok szabják meg szavaid.

Ügyelj szavaidra, mert azok szabják meg tetteid.

Ügyelj tetteidre, mert azok szabják meg szokásaid.

Ügyelj szokásaidra, mert azok szabják meg jellemed.

Ügyelj jellemedre, mert az szabja meg sorsodat.

ISTEN, ÁLDD MEG A MAGYART!

MÁRCIUS IDUSÁN

IMÁDKOZZUNK HAZÁNKÉRT

Úristen, akinek kezében van minden ország és nép sorsa, áraszd hazánkra mennyei áldásodat, távoztasd el tőlünk az éhséget, háborút, betegséget, drágaságot. Vezéreld akaratod szerint elöljáróink szívét, hogy az igazság, hűség és béke áldásai boldogítsák országunkat. Amen.

A görög katolikus hívek imakönyvéből

SZENT JÓZSEF, A BOLDOGSÁGOS

SZŰZ MÁRIA JEGYESE

Főünnep: Március 19.

Szent Péter apostol írja a házastársak köteleségeiről: Az Isten szemében az ember rejtett énje az értékes, a szív a maga békés szelídségében és zavartalan nyugalmában (1 Pét 3, 4). Szent József, Jézus nevelőatyja ilyen ember volt. Csendes, szorgalmas munkás volt. Kereste Mária titkának magyarázatát, de bölcs emberként belenyugo-dott Isten akaratába. Védte Máriát, és nevelte Jézust. Tisztelete és ünnepe Nyugaton a 14-15 században terjedt el. 1621-től szerepel a nyugati Egyház naptárában. IX Piusz pápa az Egyház védőszentjévé nyilvánította, XXIII. János pápa pedig bevette nevét az I. Euchariszti-kus imába.

Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció dekrétumot adott közre 2013. május 1jén, Szent József, a munkás napján, amely elrendeli, hogy a római hivatalos misekönyv 2. 3. és 4. Eucharisztikus imádságában az Isten Anyja, a Boldogságos Szűz Mária rész után említsék meg a Szent József, az ő Jegyese” betoldást.

Szent József példája munkára, alázatosságra, tisztaságra bíztat. Kérjük őt, hogy amint gondviselője volt a gyer-mek Jézusnak, úgy legyen oltalmazója az ő Egyházának is. A másik kérésünk pedig az legyen, hogy Szent József boldog halálához hasonlóan Jézus és Mária álljon mellettünk is halálunk óráján.

AZ ISTENI IRGALMASSÁG RÓZSAFÜZÉRE

BEVEZETÉS: Miatyánk, Üdvözlégy, Hiszekegy

NAGY SZEMEKRE: Örök Atya! Felajánlom neked szeretett Fiadnak, a mi Urunk, Jézus Krisztusnak testét és vérét, lelkét és istenségét engesztelésül bűneinkért és az egész világ bűneiért. KIS SZEMEKRE: Jézus fáj-dalmas szenvedéséért irgalmazz nekünk és az egész vi-lágnak!

BEFEJEZÉSRE: az öt tized után (háromszor): Szent Isten, szent erős Isten, szent halhatatlan Isten, irgalmazz nekünk és az egész világnak!