231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

2021. március 7. NAGYBÖJT 3. VASÁRNAPJA

fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit

2021. március 7. NAGYBÖJT 3. VASÁRNAPJA

 „Az Úr arra vár, hogy irgalmazzon nektek… Az Úr a te tanítód” (Iz 18, 20). Istenünk, Atyánk a templomban vár bennünket. Tanít, táplál, megbocsát. Isten ellen vétkezik, aki megszentségteleníti a templomot. Krisztus nem en-gedte meg, hogy az alkudozás és az üzletelés hangja hát-térbe szorítsa az imádságot. Mindig illő módon visel-kedjünk a templomban!

KEZDŐÉNEK Zsolt 24, 15–16

Szemem mindig az Úrra tekint, hiszen ő vonja ki lábam a csapdából. Tekints rám és irgalmazz: elhagyatott va-gyok és nyomorult.

Vagy: Ez 36, 23–26

Ha majd elismeritek, hogy én vagyok a ti szent Istene-tek: egybegyűjtelek titeket az egész világról. Tiszta vizet hintek rátok, és megtisztítlak minden gonoszságtól: új lelket adok belétek mondja az Úr.

OLVASMÁNY Kiv 20, 1–17

A tízparancsolat Isten atyai szívének ajándéka. Mint szülő a gyermekét, úgy véd bennünket. Parancsainak tilal-maival segít, hogy boldog legyen az életünk.

VÁLASZOS ZSOLTÁR 18. Zsoltár

Válasz: Uram, Istenem, *

örök életet adó igéid vannak.

SZENTLECKE 1 Kor 1, 22–25

Igaz, amit a közmondás tart: „Isten nem tud mindenkinek a kedvére tenni”. A zsidók olyan Megváltót vártak, aki hatalommal jön el. A görögök pedig a tudós böl-csességét kívánták tőle. S ehelyett megjelent a keresztre feszített Jézus. Ismerjük fel keresztjében Isten bölcses-ségét és hatalmát!

EVANGÉLIUM ELŐTTI VERS Mt 17, 5

A fényes felhőből az Atya szózata hallatszott: * „Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok!”

EVANGÉLIUM Jn 2, 13–25

Jézus a jeruzsálemi templomban kijelentette: testének lerombolt templomát majd újra felépíti. Az apostolok Jé-zus feltámadása után vissza is emlékeztek erre.

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

Minden templomnak az legszentebb feladata, hogy helyet adjon a szentmiseáldozatnak. Mi is Isten templomai vagyunk. Ajánljuk fel életünket Istennek kedves áldoza-tul.

ÁLDOZÁSI ÉNEK Zsolt 83, 45

A veréb is otthont talál magának, és fészket a gerle, aho-vá fiait helyezze; én a te oltárodnál, Seregek Ura, Iste-nem és Királyom! Boldogok, akik házadban laknak, és téged örökké magasztalnak.

IMÁDUNK TÉGED, KRISZTUS ÉS ÁLDUNK TÉGED. MERT SZENT KERESZTED ÁLTAL MEGVÁLTOTTAD A VILÁGOT.

AZ IRGALMASSÁG

Az irgalmasság kettőt jelent: Adni. Az Egyházatyák egybehangzó tanítása, hogy a böjt akkor értékes Isten előtt, ha az így megtakarított pénzből (időből, stb.) a ná-lunk szegényebbeket segítjük. Az irgalmas szeretet egy-ben bűnbánati cselekmény, mert a szeretet befödi a bű-nök sokaságát.” (1 Pét 4, 8) Megbocsátani. Őszinte szívből, semmi viszonzást és hálát nem várva, minden-kinek, aki ellenünk vétett. Ez is bűnbánati cselekmény, mert Krisztus ennek függvényévé tette az ő bocsánatát: „Bocsásd meg a mi vétkeinket, miképpen mi is megbo-csátunk az ellenünk vétkezőknek.

AZ IMÁDSÁG

A böjt és a jócselekedet közvetve vonatkozik Istenre. Az imádságban, elmélkedésben, lelki olvasmányban a lélek közvetlenül Istenhez emelkedik: a teremtményektől a Teremtőhöz, a hasznostól az igazsághoz, az anyagiaktól a szellemiekhez, a hétköznapok túl sok külső eseményé-től a belsőhöz fordul, kilép önmagából, hogy megtalálja igazi önmagát. A Nagyböjt a több liturgikus ima, kö-zösségi ima, magánima, templomlátogatás, vallási tanu-lás és olvasás megszentelt időszaka.

NE LEGYÉL GÉPIES

Azt mondod, hogy nincs időd imádkozni. Napod az utolsó percig foglalt, és tevékenységeid felemésztik minden erődet. Igaz, hogy nem jutsz imához, mert egyik teendő a másikat éri. De próbálkozz kis röpimákkal. Hatásuk olyan, mint a lökhajtásos gépeké. Jól illenek a mai gyor-sasághoz. Időtartamuk: néhány másodperc. Napi munká-dat vallásos gondolatokkal, Isten megszólításaival kell átszőnöd. Ez az áhítat a nagy imaművészet titka!

IMA A FÁJDALMAS ANYÁHOZ

Mária szívét hét tőr járta át:

‘A te lelkedet is tőr járja át.’ (Lukács 2;33-35)

Üdvözölt légy Mária, fájdalommal teljes.

A keresztre feszített Jézus van teveled.

Méltó, hogy együtt szenvedjünk veled.

Az asszonyok közül, és méltó,

hogy együtt szenvedjünk a te

méhednek gyümölcsével Jézussal.

Asszonyunk Szűz Mária,

a keresztre feszített Jézus Anyja,

érdemelj ki könnyeket nekünk,

Fiad megfeszítőinek,

most és halálunk óráján! Amen.

FERENC PÁPA ÜZENETE

Az Evangélium örömhíre betölti a szívét és az egész életét azoknak az embereknek, akik találkoznak Jézussal. Azok, akik hagyják megmenteni magukat, megszabadulnak bűneiktől, szomorúságaiktól, a bel-ső ürességtől és az elszigeteltségtől.