231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

Szűz Mária látogatása Erzsébetnél

Milyen elgondolkodtató mai szemmel nézve, amit Mária tesz. Nem próbál ellenkezni az Úr akaratával, hanem önmagát alázatosan teljesen átadja Istennek. Nem lehetett számára könnyű áldott állapotban szolgálni Erzsébetnek, de mégis megteszi. Hogy magyarázatot kapjunk Mária tettére, a találkozást kell megvizsgálnunk.

Ha megnézzük a Szentírást, igen sok helyen kimagaslóan nagy jelentőség van a találkozásnak. Itt az Ószövetség egy nagy prófétája (nazirja) Keresztelő János és az Újszövetség egyetlen és örök főpapja Jézus Krisztus találkozik egymással. És ez a találkozás örömmel tölti el Keresztelő Jánost. Felujjong örömében és ezt még Erzsébet is észreveszi. Ő Szűz Máriával, a Megváltó édesanyjával találkozik, és ajkain szent ima csendül, mely szavait a mai napig imádkozzuk az Üdvözlégyben.

Az áldott állapot minden anya osztályrésze, ha anyai szíve alatt egy másik élet, gyermeke szíve dobog. Sajnos tapasztalnunk kell azonban, hogy sokan nem tartják fontosnak ezt az életet, elfordulnak tőle, vagy ki is oltják. Mária vállalta szent terhének hordozását.

A Szűzanya alázatosan engedelmeskedik Isten akaratának, és meglepi Erzsébet köszöntése. De szíve annyira el van telve kegyelemmel, hogy ajkairól felcsendül a világtörténelem egyik leggyönyörűbb himnusza, mint egy dicsőséges, ugyanakkor mégis egyszerű szimfónia: „Magasztalja lelkem az Urat, és szívem ujjong üdvözítő Istenemben. Tekintetre méltatta alázatos szolgáló leányát.” Az alázatos szolgálóleány mindenben engedelmeskedni akar Urának, és azért boldog, mert tökéletesen Istennek adhatja magát.

Igen szép példa ez számunkra is. Bár a vágyainktól fűtve görcsösen próbálunk ragaszkodni saját akaratunkhoz, igazán boldogok csak akkor lehetünk, ha hagyjuk, hogy Isten munkálkodjon általunk. Alázatosan szolgálva Istent és embertársainkat megtapasztalhatjuk mi is, ha csak néhány pillanatra is azt az örömet, amelyet Szűz Mária egész életében érzett. Ezt tapasztalta meg Kalkuttai Szent Teréz Anya is, amikor a legszegényebbeket szolgálta, vagy Szent II. János Pál pápa, amikor alázatosan kitartott a szenvedésben.

Merjünk elindulni azon az úton, amelyet az Atya kijelöl számunkra, és amelyet Krisztus mutatott meg nekünk, hogy a Szentlélek sugallatait meghallva magasztalhassuk az élet szerzőjét.