231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

2020. szeptember 20. ÉVKÖZI 25. VASÁRNAP

fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit

2020. szeptember 20.

ÉVKÖZI 25. VASÁRNAP

Előbb vagy utóbb mindenkiben felvetődik a kérdés, mi-ért élek, dolgozom és szenvedek? Mi az életem végső értelme? Boldog az, aki ezekre a kérdésekre Isten segít-ségével megtalálja a megnyugtató választ. Aki tudja, hogy Istentől jött, annak élete nem hiábavaló, és végül is eléri célját a mennyei Atya országában. Ez a felismerés nagy kegyelem a hívő ember számára. Lelki békét, meg-nyugvást és örömet jelent neki.

KEZDŐÉNEK

Népem üdvössége én vagyok mondja az Úr. Bármilyen nyomorúságból kiáltsanak is hozzám, megmentem őket, és Istenük leszek mindörökre.

OLVASMÁNY Iz 55, 6–9

A próféta arra törekszik, hogy bizalmat öntsön a fog-ságban lévő nép lelkébe. Arra hivatkozik, hogy a jóságos és irgalmas Isten kész megbocsátani bűneinket. Igaz, Is-ten gondolatai és tettei kifürkészhetetlenek, de mindig és mindent a javunkra cselekszik.

VÁLASZOS ZSOLTÁR 144. Zsoltár

Válasz: Közel az Úr azokhoz, *akik oltalmát kérik.

SZENTLECKE Fil 1, 20a–24. 27a

A fogságban lévő apostol élete nincs biztonságban. De ő mégsem az esetleges halála miatt aggódik. Sokkal fon-tosabb számára, hogy megdicsőüljön benne Krisztus, vagyis az ő igehirdetése és példamutató keresztény élete is hozzájáruljon ahhoz, hogy mindenki elismerje: Jézus a mi Urunk és Megváltónk.

ALLELUJA vö. ApCsel 16, 14b

Uram, nyisd meg szívünket, * hogy meghallgassuk Fiad igéit.

EVANGÉLIUM Mt 20, 1–16a

Isten mindenkit meghív az ő országába. De nem egy-szerre és nem egyformán. Ő ugyanis szabadon osztogat-ja kegyelmi javait. Ez azonban soha nem teszi kérdéses-sé az ő igazságosságát és irgalmát. Az előfordul, hogy ő irgalmas olyanokhoz, akiket mi nem tartunk arra méltó-nak. Ezt tisztelettel vegyük tudomásul, és soha ne kifo-gásoljuk.

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

Az Eucharisztia Jézus nagy ajándéka számunkra. Ér-demtelen létünkre részesülünk benne. Legyünk ezért mindig hálásak az Úr iránt.

ELMÉLKEDÉS – ISTENKERESŐK IMÁJA

Uram, Istenem, én reményem, hallgass meg engem! Ne engedd, hogy belefáradjak keresésedbe. Adj erőt, hogy mindig és mindenütt arcod látására törekedjem. Önts belém reményt, hogy minden lépéssel közelebb kerüljek hozzád. Te ismered erőimet és gyengeségeimet. Őrizd meg az egyiket s gyógyítsd a másikat. Te juss eszembe mindenütt, szeretnélek megismerni és szeretni!

Szent Ágoston

TESTVÉREINK, A SZENTEK

Szeptember 21. Szent Máté apostol és evangélista ünne-pe. Kafarnaumban született, vámos foglalkozásától szó-lította el az Úr, hogy apostola legyen. Evangéliumát zsi-dó nyelven írta. Keleten hirdette az evangéliumot, a ha-gyomány szerint Etiópiában lett vértanú.

Szeptember 23. Pietrelcinai Szent Pio (Pdre Pio) szerze-tes és áldozópap ünnepe. 1887. május 25én Francesco Forgione Pietrelcinában született. 1903. január 6án be-lépett a morconei Kapucinus Ferences Testvérek Rend-jébe. 1910. augusztus 10-én szentelték pappá. Urunk sebhelyeit (stigmáit) viselte testén. Kiváló gyóntató. 1968. szeptember 23-án halt meg S. Giovanni Rotondó-ban. II. János Pál pápa 2002-ben avatta szentté Rómában a világ minden tájáról összegyűlt hívek jelenlétében.

Szeptember 26. Szent Kozma és Szent Damján vértanúk ünnepe. Szíriából terjedt el tiszteletük az egész Egyházban. Ikertestvérek voltak, orvosok, akik ingyen gyógyí-tották a betegeket, s közben terjesztették a keresztény hitet. 303 körül haltak meg. Ünnepük valószínűleg a bazilika felszentelésének napja, amely a VII. században került a liturgikus könyvekbe. Ők az orvosok, mediku-sok, gyógyszerészek, fogorvosok és fodrászok védő-szentjei.

PATER PIO ÁLDÁSA HÁZASPÁROKNAK

Áldjon meg benneteket az Úr, és tegye könnyűvé számo-tokra a család igáját! Legyetek mindig jók! Ne feledjétek, hogy a házassággal olyan nehéz kötelességek jár-nak, amelyeken csak az isteni kegyelem könnyíthet: ér-demeljétek ki mindig ezt a kegyelmet! És az Úr őrizzen meg titeket a harmadik és a negyedik nemzedékig!

SZENT GELLÉRT PÜSPÖK ÉS VÉRTANÚ

Velencei bencés szerzetes. Útban a Szentföld felé Ma-gyarországra vetődik, Szent István király marasztalására hazánkban telepszik meg. Szent Imre lelki vezetője, ba-konybéli remete, majd csanádi püspök. Szent István ha-lála után nehéz idők következtek reá is. 1046-ban a po-gány magyarok a később róla elnevezett hegyről a mély-ségbe taszították. Testét a pesti Boldogasszonytemp-lomban (a mai belvárosi főplébánia-templomban) temet-ték el, később szállították Csanádra. Bronzból készült szobra, kezében a kereszttel vértanúsága helyéről tekint a fővárosra, Budapestre. 1083-ban avatta szentté VII. Gergely pápa.

IMA A KERESZT ELŐTT

Fölséges és dicsőséges Isten, ragyogd be szívem sötét-ségét, és adj nekem igaz hitet, biztos reményt és tökéle-tes szeretetet, érzéket és értelmet, Uram, hogy megte-gyem a te szent és igaz parancsodat.

Az Egyház: hívei lelkében él, és ébred öntudatra. Romano Guardini