231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

2020. október 25. ÉVKÖZI 30. VASÁRNAP

fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit

 

A Papság vasárnapja

Az isten- és emberszeretet szoros kapcsolatban van egy-mással. Aki megízlelte az Isten megismerésének és sze-retetének örömét, indítást érez arra, hogy ezt az örömét megossza embertársaival. Az Istentől kapott szeretetet tovább akarja adni másoknak. Az első keresztények éle-tében a kívülállók megcsodálták, hogy hitük milyen szé-pen megmutatkozik az egymás iránt való magatartá-sukban.

KEZDŐÉNEK Zsolt 104, 3 –4

Az Urat kereső szívek örvendezzenek! Keressétek az Urat és hatalmas erejét, keressétek az ő arcát mindig!

OLVASMÁNY Kiv 22, 20–26

Isten a mi Teremtőnk és Atyánk, akinek engedelmességgel tartozunk. Az Isten iránti tiszteletet és engedel-mességet elsősorban a felebaráti szeretet megtartásával lehet igazolni. Ennek viszont egyik legszebb megnyilat-kozási formája a rászorulók: a gyengék és a szegények támogatása. Az irgalmasság testi és lelki cselekedetének gyakorlása mindig fontos feladata volt a keresztény em-bernek.

VÁLASZOS ZSOLTÁR 17. Zsoltár

Válasz: Szeretlek, Uram, Istenem, * én erősségem.

SZENTLECKE 1 Tessz 1, 5c–10

A tesszaloniki hívek jól tették, hogy Krisztushoz csatla-koztak. Ezzel az életet és az üdvösséget választották. Isten ugyanis, aki Krisztust feltámasztotta és megdicsőí-tette, a benne hívőknek is megadja a feltámadást és di-csőséges örök életet.

ALLELUJA Jn 14, 23

Jézus mondja: Aki szeret engem, megfogadja szavamat, * Atyám is szeretni fogja, és hozzá költözünk.

EVANGÉLIUM Mt 22, 10–40

Az írástudók Jézus korában is sokat vitatkoztak arról, hogy a törvényben szereplő 248 buzdító és 365 tiltó parancs közül melyik a legfontosabb. Jézusnak is feltették a kérdést. Ő határozottan és egyértelműen ezt válaszolta: Szeresd Uradat, Istenedet és szeresd felebarátodat. A Szentírás arról is tanúskodik, hogy az istenszeretet lé-nyege: tegyük meg Isten akaratát. A felebaráti szeretet legfőbb jellemzői pedig: a tisztelet, a jóakarat, a segítő-készség és a türelem.

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

Minden szentmisén kérdezzük meg magunktól: tudato-san törekszeme arra, hogy embertársainkban Krisztust lássam és szolgáljam. Ez a feltétele annak, hogy nyugodt lelkiismerettel járulhassak az Úr asztalához.

Nem méltó Jézus barátságára, aki közömbös mások sorsa iránt, vagy lenézést, irigységet és haragot táplál szívé-ben.

A PAPSÁG VASÁRNAPJA

Az egyházi rend szentsége

(1) A pap az Egyház üdvözítő misztériumának része, sajátos meghívását és szolgálatát az Egyházban kapja, az Egyházban éli, az Egyház javára.

(2) A pap testvére azoknak, akikkel együtt osztozik az istengyermekség méltóságában, Krisztus követésében, a Szentlélek általi fölkenésben Istennek az erényes élettel való megdicsőítésére, az életszentségre szóló meghívásban.

(3) A pap küldetése sajátos részesedés Krisztus és az egész Egyház küldetésében: a tanítói (prófétai, martüria), a megszentelői (papi, liturgia) és a királyi (pásztori, diakónia) küldetésben, amely által kommunio épül a Szentháromság egy Istennel és az Egyház tagjai, valamint minden ember között.

A Papság vasárnapja

IMÁDSÁG A PAPOKÉRT

Mária, Jézus Anyja és a papok Anyja, engedd, hogy

így szólítsunk téged, hogy ünnepelhessük anyaságodat,

s Fiad és fiaid papságát szemlélhessük nálad,

Istennek szent anyja!

Krisztus Anyja, aki a Szentlélek fölkenése által a pap Messiásnak embertestet adtál, hogy üdvözítse

a szegényeket és a megtörtszívűeket; őrizd meg szívedben és Egyházadban a papokat, Megváltónknak Anyja!

Hitnek Anyja, aki elkísérted a templomba az Emberfiát,

hogy beteljesítse az atyáknak adott ígéreteket;

ajánld az Atyának az ő dicsőségére Fiadnak papjait,

Szövetség Szent Szekrénye!

Egyháznak Anyja, aki az utolsó vacsora termében

a tanítványok között az új népért és pásztoraiért imádkoztál; eszközöld ki a papoknak az ajándékok teljességét, Apostolok Királynője!

Jézus Krisztus Anyja, ki Fiad mellett álltál élte kezdetén és küldetésében, kerested őt, a Mestert a sokaságban,

mellette álltál, amikor felmagasztalták a földről,

s odaadta magát egyetlen és örök áldozatul;

aki fiadként kaptad meg Jánost, fogadd el az öröktől fogva meghívottakat, oltalmazd növekedésüket,

kísérd életükben és szolgálatukban a te fiaidat,

Papok Édesanyja! Amen.

OKTÓBER: A RÓZSAFÜZÉR HÓNAPJA

A rózsafüzér, amellett hogy imádság a békéért, mindig a család imádsága is, és imádság a családért is. Korábban különösen is kedves imádsága volt a keresztény családoknak, és bizonyosan ápolta bennük a közösséget. Nem szabadna elveszítenünk ezt a drága örökséget. Vissza kell térnünk a családban és a családokért végzett imád-sághoz, felhasználva a rózsafüzért is.

Szent II. János Pál pápa