231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

2021. január 31. ÉVKÖZI 4. VASÁRNAP

Fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit

 

Isten prófétákat támasztott népének, végül pedig saját Fiát küldte. Küldöttei tanításának hitelességét csodaje-lekkel igazolta.

KEZDŐÉNEK Zsolt 105, 47

Szabadíts meg minket, Urunk, Istenünk, és gyűjts egybe a pogányok közül, hogy szent nevedet magasztaljuk és dicséreted legyen dicsekvésünk.

OLVASMÁNY MTörv 18, 15–20

A próféták Isten üzenetét közvetítették a népnek. Azt mondták, amit Isten rájuk bízott. A népnek ezért hall-gatnia kellett szavukra.

VÁLASZOS ZSOLTÁR 94. Zsoltár

Válasz: Bár hallgatnátok ma Isten szavára, *

Népem, ne légy kemény szívű.

SZENTLECKE 1 Kor 7, 32–35

A szüzesség sokszor nagy kérdőjel, sőt botrány a világ szemében. Az evangéliumi szüzesség nem csupán azt je-lenti, hogy valaki lemond a házasságról, a szexuális élet-ről, hanem hogy egészen átadja magát Jézusnak. A szü-zesség tehát nem hiány, nem valami negatívum, hanem nagy érték: szabaddá teszi az embert, hogy egészen az Úrnak szentelje életét.

ALLELUJA Mt 4, 16

A sötétségben lakó népre nagy fényesség áradt, * és vi-lágosságot láttak, akik a halál szomorú földjén éltek.

EVANGÉLIUM Mk 1, 21–28

Tanítás és tanítás között nagy különbség van. Jézusról azt mondták hallgatói. Úgy tanít, mint akinek hatalma van. Még a tisztátalan lelkek is engedelmeskedtek neki.

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

A házasok hűségüket, szeretetüket tegyék le az áldozati oltárra a kenyér és bor mellé. Akik nem élnek házasság-ban, azok tisztaságuk áldozatát mutassák be az Úrnak.

ÁLDOZÁSI ÉNEK Zsolt 30, 17–18

Szolgád fölé ragyogtasd fel arcodat, irgalmasságodban szabadíts meg engem. Uram, ne hagyd, hogy szégyent valljak, hiszen téged hívlak!

Vagy: Mt5, 3–4

Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa. Boldogok a szelídek, mert övék lesz a föld.

URUNK BEMUTATÁSA

Gyertyaszentelő Boldogasszony

Az ószövetségi törvény előírása szerint a 40. napon a gyermek Jézust fölvitték szülei a jeruzsálemi templom-ba, hogy bemutassák az Úrnak, és áldozatot ajánljanak fel. Ő ezáltal látszólag csupán a törvényt teljesítette, voltaképpen azonban hívő népével találkozott. Az agg Simeon és Anna prófétasszony a Szentlélek indítására a templomba mentek, és felismerték a gyermek Jézusban a világ Megváltóját. Ünnep: február 2.

IMÁDSÁG A SZERZETESEKÉRT

Tekints le Uram azokra, akik a szerzetesi élet hivatását Tőled kapták, és fogadalmaikat a Te kezedbe helyezték.

Miként is tudná halandó, testben élő lélek legyőzni az érzéki vágyak szabadságra törekvését, a megszokás erejét, a kevélység és anyagiasság kisértését, a belső állhatatlanságot, fáradtság és unalom veszélyeit, ha Te Istenünk nem gyújtanád föl bennük és nem táplálnád magad jóságosan a szegénység, szüzesség és engedelmesség szeretetét, s ha nem adnál erőt nekik?!

Add meg hát nekik védelmedet és vezetésedet. Legyen meg bennük, Uram, a Te Lelked adományaként az okos mértékletesség, a bölcs jóság, a komoly szelídség, a tisz-ta szabadság.

Ízzék bennük a szeretet és kívüled semmit se szeresse-nek. Éljenek dicséretes módon, de dicséretre ne töreked-jenek. Téged dicsérjenek testük szentségével és lelkük tisztaságával, szeretettel féljenek Tőled és szeretetből szolgáljanak Neked. Te légy az ő tisztességük, örömük: Te a szomorúságban vigaszuk, kétségben tanácsuk, sérelmekben oltalmuk, szorongatásban türelmük. Te légy a szegénységben bőségük, a böjtölésben eledelük, a betegségben orvosságuk! Benned legyen mindenük, Téged mindenek felett szeressenek. Amit fogadtak őriz-zék is meg. Általad pedig nyerjék el életük koronáját. Amen. Pontificale Romanum

SZENT BALÁZS ÜNNEPE

Február 3a Szent Balázs püspök és vértanú napja. A IV. században Örményországban élt, hitéért Diocletianus császár borzasztó kínzások után lefejeztette. Torok-bajban és más betegségekben szoktak a hívők közbenjá-rásáért fohászkodni. A „Balázsáldás szentelmény, amely az egészségünkért való imádkozáshoz hozzáadja az Egyház és a közbenjáró Szent érdemeinek támogatá-sát.

BALÁZSÁLDÁS

Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására szabadítson meg téged (titeket) az Isten a torokbajtól és minden más bajtól: az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Amen.

IMÁDSÁG

Urunk, irgalmas Isten, szentséges, hatalmas, te vagy a békesség, te vagy az egység, te vagy a tisztaság, te vagy a jóság. Atyja és Ura vagy mindazoknak, akik a békes-ség gondolatait táplálják szívükben. Adj nekünk aláza-tosságot, reményt és erős hitet! Engedd, hogy a testvéri szeretet lelke, a te Lelked ékesítsen bennünket, úgy kö-zelítsünk egymáshoz tiszta szeretetben, mert ez minden parancsnak beteljesítése. Add, hogy boldognak mondjon bennünket egyszülött Fiad. Jeruzsálemi Szent Cirill

A SÖTÉTSÉG MÚLÓBAN VAN ÉS AZ IGAZ VILÁGOSSÁG MÁR RAGYOG, ÍRJA SZENT JÁNOS.