231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

2021. február 21. NAGYBÖJT 1. VASÁRNAPJA

fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit

2021. február 21.

NAGYBÖJT 1. VASÁRNAPJA

Kár, hogy rohanó világunkban eléggé elsikkadnak a szent idők. Az tud igazán ünnepelni, aki felkészült egyegy ünnepre. Húsvétra a nagyböjt készít fel bennünket. Illik, hogy szerényebben éljünk, több önmegtagadást vé-gezzünk. Illik, hogy felnézzünk a keresztfára, hogy bűn-bánatot tartsunk, s ezáltal tökéletesedjék szeretetünk.

KEZDŐÉNEK Zsolt 90, 15–16

Ha kiált hozzám, meghallgatom; megszabadítom és dicsőséget szerzek neki, hosszú élettel áldom meg.

OLVASMÁNY Ter 9, 8–15

Egy nép számára sohasem volt közömbös, sőt létfontosságú volt, hogy kik a szövetségesei. Nekünk az örökké-való, a mindenható Isten ajánlotta fel szövetségét. Ő sze-retetéről biztosít minket. A mi magatartásunk csak egy lehet: „Ahogy a szolgák szeme uruk kezén, s a szolgálók szeme úrnőjük kezén: úgy tekint szemünk az Úrra, a mi Istenünkre” (Zsolt 122, 2).

VÁLASZOS ZSOLTÁR 24. Zsoltár

Válasz: Uram, minden utad irgalom és hűség, * azoknak, kik szövetséged törvényét megtartják.

SZENTLECKE 1 Pét 3, 18–22

Akinek hatalma volt, hogy a vízözön alkalmával megmentse Noét és családját, hatalma van most is, hogy megmentsen bennünket a bűnözönből. Isten az égnek és földnek, életnek és halálnak az ura. Az ő segítségével tartsuk tisztán lelkiismeretünket.

EVANGÉLIUM ELŐTTI VERS Mt 4, 4b

Nemcsak kenyérrel él az ember, * hanem minden igével is, mely Isten ajkáról való.

EVANGÉLIUM Mk 1, 12–15

Krisztus legyőzte a kísértést, nekünk is urrá kell lennünk rajta. Az egyik legnagyobb győzelem az, amikor az ember önmagán győzedelmeskedik, és hisz az üdvösség jó-hírében.

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

Nagyböjti áldozatunkat azzal a lelkülettel mutassuk be, ahogyan Jézus ajánlotta lelkét mennyei Atyjának a ke-reszten.

ÁLDOZÁSI ÉNEK Mt 4, 4

Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden tanítás-sal is, amely az Isten szájából származik.

EGY GONDOLAT

A bűnbánat nemcsak erőfeszítést és terhet jelent, hanem örömet is méghozzá olyan örömöt, amely semmiféle más forrásból nem fakadhat. Úgy tűnik, hogy a modern ember bizonyos értelemben elveszítette ennek az örömnek az ízét, és elveszítette annak a lelki erőfeszítésnek örömét, amely lehetővé teszi, hogy saját lelkében találja meg az igazságot. Wolfgang Trilling

IMÁDSÁG NAGYBÖJT 1. VASÁRNAPJÁRA

Istenünk, köszönjük Jézus példáját, aki visszavonult a pusztaságba, hogy imádsággal és böjttel készüljön országod örömhírének szolgálatára.

Taníts meg minket, kérünk, hogy tudjuk otthagyni mindennapi ügyeinket, amikor az egyedül fontosról, az igazi életről van szó.

Add, hogy a pusztaságban ne tévesszük össze a lényegest és a lényegtelent.

Add, hogy tudjunk föltekinteni, és tapasztalhassuk meg: imádságunk és böjtünk nem önmagáért való, hanem mindez csupán eszköz ahhoz, hogy kapcsolatba kerül-jünk Veled, Istenünk, aki Úr vagy mindenek fölött.

Korzenszky Richárd OSB

ELMÉLKEDÉS

Jézus Krisztus, Isten Fia, Megváltó, könyörülj rajtam, bűnösön!” Mindenki ismeri ezt a fohászt. Minden benne van ebben a néhány szóban. Életünk során sokszor visz-szatérhetünk hozzá anélkül, hogy kimerítenénk igazsá-gát. Úgy jelenik meg benne Jézus, mint abban a beszél-getésben, amelyre Szent Ignác szólítja fel a lelkigyakor-latozót az elmélkedés végén: Képzeljem el Krisztus Urunkat, mintha jelen volna és a kereszten függne, s be-szélgessek vele. Kérdezzem meg: Teremtő létére hogyan jutott odáig, hogy emberré lett, és eljött az örök életből ide a földre, hogy így meghaljon bűneimért?

Az engem elítélő irat föl van szegezve a keresztre ( Kol 2, 14–15). Nincs többé ítélet, csak annak, aki visszauta-sítja a jelenlevő irgalom elismerését.

Aki bízik benned, azt már most „sem éri szégyen (Zsolt 24, 3). Jean Laplace

ÜNNEP

Február 22. Szent Péter apostol székfoglalásának ünne-pe. A IV. században keletkezett római ünnep, amely az apostolokra alapított Egyház egységét hirdeti.

BÖJTI FEGYELEM

Kötelező hústól való megtartóztatás van Nagyböjt pén-tekjein a betöltött 14 éves kortól.

Az év többi péntekje egyszerű bűnbánati nap, amikor el-sősorban hústól való megtartóztatással vagy helyette több imádsággal, önmegtagadással, és egyéb jócseleke-detekkel tehetünk eleget a bűnbánati fegyelem előírá-sának.

ÜNNEPI KÖRLEVÉLLEL BÚCSÚZIK

BÍRÓ LÁSZLÓ A TÁBORI PÜSPÖKSÉGTŐL

Ferenc pápa a Magyarországi Katonai Ordinariátus élére február 18-án Berta Tibor általános helynököt, ezredest nevezte ki püspökké. Ebből az alkalomból Bíró László püspök, kiérdemesült katonai ordinárius levelet írt a katonalelkészeknek és munkatársaiknak, a honvédelmi miniszternek és munkatársainak, a honvédség tagjainak és utódjának. Magyar Kurír