231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

2021. február 28. Nagyböjt 2. vasárnapja

fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit

2021. február 28.

NAGYBÖJT 2. VASÁRNAPJA

Az istenélmények, a jelenések nagy hatással voltak az Ószövetség embereire, Ábrahámra, Mózesre és a prófé-tákra. A csodálatos színeváltozás az apostolok lelkében erősítette meg a hitet. Ez a dicsőség vár mindazokra, akik hűségesek Jézushoz és vele hordozzák keresztjüket.

KEZDŐÉNEK Zsolt 26, 8–9

Szívem rólad mondta: „Keressétek az ő arcát!” A te ar-codat keresem, Uram. Ne rejtsd el előlem arcodat!

Vagy: Zsolt 24, 6. 3. 22

Irgalmasságodra gondolj, Uram, és könyörületedre, mely öröktől való. Ne ujjongjon ellenség fölöttünk; szabadítsd meg, Istenem, népedet minden sanyarúságából.

OLVASMÁNY Ter 22, 1–2. 9a. 10–13.15–18

Ábrahám kész lett volna a legnagyobb áldozatra, fiának a feláldozására is. Az ő példájára kellene gondolniuk a szülőknek, amikor féltékenyek a jó Istenre, és nem enge-dik, hogy gyermekük pap legyen, vagy olyan hivatást válasszon, amely nagyobb áldozatot kíván. Sokak szemében csak a pénz, a kereset számít. Ábrahámnak Isten akarata volt a döntő!

VÁLASZOS ZSOLTÁR 115. Zsoltár

Válasz: Az Úr színe előtt járok, * az élők földjén.

SZENTLECKE Róm 8, 31b–34

Ha Isten velünk, ki ellenünk?” – hány hősnek, vértanúnak adott erőt ez a mondat! Ma viszont sokan összerop-pannak az élet terhei alatt. Miért nem bízunk Istenben, aki érettünk egyszülött Fiát áldozatul adta?

EVANGÉLIUM ELŐTTI VERS Mt 17, 5

A fényes felhőből az Atya szózata hallatszott: * „Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok!”

EVANGÉLIUM Mk 9, 2–10

A Színeváltozás evangéliumát ma nagyböjti értelme szerint hallgatjuk. Az Atya szava rámutat Krisztusra. Péter apostol viszont ezt mondta Jézusnak: „Mester, jó nekünk itt lennünk. A mi lelkünkben is visszhangra talál ez a kérés: hiszen tudjuk, hogy Jézusnál jó meg-pihenni és erőt gyűjteni.

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

A kenyeret és a bort nem veszi körül dicsfény, de mi hit-tel valljuk, hogy az oltáron Jézus keresztáldozata válik jelenvalóvá. S őt vesszük magunkhoz, amikor áldozunk.

ÁLDOZÁSI ÉNEK Mt 17, 5

Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik, őt hall-gassátok!

NAGYBÖJTI LELKÜLET

A külső élet visszaszorítása, magunkba szállás. * Bűnbánat, életünk jobbítására való szándék. * Az Egyház litur-giájával egyesülve a nagyböjti fegyelem fölajánlása.

HASZNOS GONDOLAT

Urunk színeváltozása nem Jézus átalakulása, hanem isteni létének kinyilatkoztatása. Péter, Jakab és János az Úr istenségét szemlélve Jézus kereszthalálára lettek felkészítve. Váljunk a természetfeletti adomány és láto-más résztvevőivé az ima és Isten Igéjének hallgatása által. Nagyböjt időszaka különleges alkalom arra, hogy az ember megbánja bűneit és önkéntes szeretet-cselekedetet hajtson végre. Mindig hallgassunk Jézus tanítására és kövessük Őt szenvedésekor és kereszt-halálában, hogy dicsőséges feltámadásában is része-süljünk.

KERESZTÚT – KERESZTFA

Jézus szenvedéséről és haláláról elmélkedünk pénteken

vagy más napokon is, amikor a keresztutat járjuk. Az alábbi elmélkedés segítheti lelki élményünket.

Figyeljünk mi is, szívünk füleivel az Úr hangjára. Arra hív, hogy vele együtt járjuk a keresztutat: „Ha valaki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye föl keresztjét minden nap, és kövessen engem!” (Lk 9, 23) Mert a keresztben van üdvösségünk, feltéve, ha belé kapaszkodunk. A kereszt igéje – az Apostol szavával élve – azoknak, akik elvesznek oktalanság ugyan, de azoknak, akik üdvözülnek, vagyis nekünk, Isten ereje. (1Kor 1,18)

Valóban drágalátos, nagy kincs a kereszt? Lehet-e szeretni? Örömöt hozó? Igen, így van, testvérek! Aki vállalkozik rá, hogy gyümölcseit leszedje, annak a kereszt fája mindig életet terem. Az öröm gyümölcseit hozza, a vidámság olaja párolódik róla, a lelki ajándékok balzsamos illatát árasztja. Nem akármilyen fa ez, hanem az élet fája azoknak, akik megragadják, és boldog, aki belé kapaszkodik. (v.ö. Péld 3,18). E fa gyümölcse: az örök üdvösség.

+ + +

ÖTLETEK A NAGYBÖJT GYAKORLATÁHOZ

Böjtöltessük szemünket is! A szem a lélek ablaka és amint az Írás mondja: a halál az ablakon át jön. Sok bűn kezdődik a szemen keresztül, régi elv tehát a szemek féke-zése. Nem kell mindent megnézni, még amit szabad sem, komoly önmegtagadást jelent így gyakorolni.

Böjtöltessük a fülünket is! Külső önmegtagadások között ez lehet a leggyakoribb. Ne bődüljünk bele a beszédbe, mert nem hallottuk az elejét, nem kell mindent megtudni. Zárjuk el fülünket mindenféle megszólás, pletyka elől!

Böjtöltessük a nyelvünket! Erre különösen nagyon kell ügyelni, mert a sok beszédben nem lehet elkerülni a bűnt mondja a Szentírás. A nyelvnek böjtje a silentium, a szer-zetesi életnek ez az annyira jellemző intézménye. Egész nap gyakorolni, tehát csak akkor és annyit beszélni, amennyit kell, amennyi a szeretet szerint való.

Böjtöltessük a testet, azzal, hogy nem adunk meg neki minden kényelmet. Radó Polikárp (1899-1974)