231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

2021. április 11. AZ ISTENI IRGALMASSÁG VASÁRNAPJA

fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit

2021. április 11.

HÚSVÉT 2. VASÁRNAPJA

AZ ISTENI IRGALMASSÁG VASÁRNAPJA

Húsvétot, az Ünnepek Ünnepét nem csak hét, hanem hétszer hét napon át ünnepli az Egyház, majd az ötvene-dik napon megtartja Krisztus búcsú-ígérete teljesedésé-nek napját, Pünkösd ünnepét.

Ma Húsvét második vasárnapja, ún. Fehérvasárnap van. Az őskeresztény Egyházban eddig a napig hordták a ke-resztség alkalmával kapott fehér ruhát. Bennünket is em-lékeztessen ez a vasárnap keresztény hitünkre és külde-tésünkre.

OLVASMÁNY ApCsel 4, 32–35

Senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja bará-taiért” (Jn 15 13). Ez lebegett az őskeresztény közössé-gek szeme előtt, amikor testvéreknek tekintették egy-mást; s úgy éltek, mint egy nagy család. Nem az önzés, hanem az önzetlenség jellemezte őket.

VÁLASZOS ZSOLTÁR 117. Zsoltár

Válasz: Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, *

mivel irgalma örökké megmarad.

Vagy: Alleluja, alleluja, alleluja.

SZENTLECKE 1 Jn 5 1–6

Diadalívek hirdetik a nagy uralkodók hőstetteit és győ-zelmeit. Mennyi vér és áldozat van mögöttük! Százak és ezrek hősi halála épült bele ezekbe az emlékművekbe. Krisztus is győzött a bűn és a halál fölött. Az ő győzel-mének jele a kereszt. Ebbe azonban csak az ő élete és vére épült bele.

SZEKVENCIA Éneklő Egyház 547. vagy SZVU 86.

ALLELUJA Jn 20, 29

Jézus mondja: „Most már hiszel, Tamás, mert láttál en-gem. * Boldogok, akik nem láttak, és mégis hittek.

EVANGÉLIUM Jn 20, 19–31

Nem könnyű megvívnunk a hit harcát. Tamás apostolhoz hasonlóan sokszor minket is gyötör a kételkedés. A fel-támadt Jézus segítségével azonban úrrá lehetünk fölötte, és mi is hittel borulhatunk le Jézus előtt.

RÖVID FOHÁSZOK

Add meg, Urunk, az egész világnak az élő hit ajándékát! * Erősíts meg mindnyájunkat, hogy hitünkben soha meg ne inogjunk! * Adj hitből fakadó állhatatosságot a bete-geknek és a szomorkodóknak! * Vezesd vissza, Urunk, a hit útjára mindazokat, akik elpártoltak tőled!

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

Az Oltáriszentség hitünk nagy titka. Hiszen a külső szí-nek elrejtik az Urat. Boldog az, aki mégis kétkedés nél-kül vallja. Valóban itt van közöttünk az Úr!

ÁLDOZÁSI ÉNEK Vö. Jn 20, 27

Nyújtsd ki a kezedet, tedd a szegek helyére, és ne légy hitetlen, hanem hívő, alleluja!

HÚSVÉTI SZEKVENCIA

A Húsvéti Bárányt keresztények dicsérve áldják!

Krisztus ártatlan Bárány: vérének árán nyája bűneiért megengesztelte Atyját. Benne élet és halál csodás nagy párharcra száll: élet Ura a sírból felkél, és győztesen él.

Mária Magdolna, mondd, mit láttál utadon!

Az élő Krisztusnak sírját, feltámadt Urunk nagy diadalát, angyalok jelenését, Urunk halotti leplét.

Feltámadt Krisztus, reményetek: Galieleába megy előttetek.”

Krisztus a halálból valóban feltámadt, tudjuk.

Győztes Király, könyörülj meg rajtunk! Amen. Alleluja.

ELMÉLKEDÉS

A húsvét ünnepe mindannyiunkat szeretne elindítani a hit útján. Nem a Feltámadott látása szemünkkel, nem szavának hallása fülünkkel és nem is sebhelyeinek érin-tése kezünkkel ad számunkra teljes örömöt és igazi bizo-nyosságot arról, hogy Krisztus él, hanem a hit. Kérjük Istentől a hit csodálatos ajándékát! H.I.S.

AZ ISTENI IRGALMASSÁG RÓZSAFÜZÉRE

BEVEZETÉS: Miatyánk, Üdvözlégy, Hiszekegy

NAGY SZEMEKRE: Örök Atya! Felajánlom neked szeretett Fiadnak, ami Urunk, Jézus Krisztusnak testét és vérét, lelkét és istenségét engesztelésül bűneinkért és az egész világ bűneiért.

KIS SZEMEKRE: Jézus fájdalmas szenvedéséért irgal-mazz nekünk és az egész világnak!

BEFEJEZÉSRE, az öt tized után (háromszor): Szent Isten, szent erős Isten, szent halhatatlan Isten, irgalmazz nekünk és az egész világnak!

LELKI ÁLDOZÁS IMÁI

1.

Oltáriszentségi Jézusom! Hiszem, hogy jelen vagy a legméltóságosabb Oltáriszentségben. Mindennél jobban szeretlek és vágyom rá, hogy a lelkembe fogadhassalak. Mivel most nem tudlak szentségi módon magamhoz venni, jöjj, legalább lelki módon, a szívembe! Ne en-gedd, hogy elszakadjak Tőled! Amen.

2.

Uram, Jézus Krisztus, hiszek Benned, imádlak Téged és szeretlek Téged teljes szívemből.

Bánom minden bűnömet, mert szeretnélek magamhoz fogadni a szentáldozásban, hogy Veled élhessek.

Jöjj hát, ó Jézus, legalább lélekben költözz a szívembe és végy lakást benne örökre! A mi Urunk, Jézus Krisztus Teste őrizzen meg engem az örök életre!

Köszöntelek, ó Jézus, az én szegény szívemben. Neked adom magamat egészen.

Tied akarok lenni életemben és halálom után is. Amen.

Áldjátok az Urat, mert jó neki énekelni! Meggyógyítja

a megtört szívűeket és bekötözi sebeiket. Zsoltár 147, 1.3