231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

2021. május 2. HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit

2021. május 2.

HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

Az Úr jósága virasszon fölöttünk, őrizd meg a kezünk munkáját!” (Zsolt 89, 17) Az Úr jósága virrasztott Saul fölött s nem engedte elveszni. Így lehetett belőle Szent Pál. Isten jósága virraszt a történelem évszázadain át, folytonosan árasztja ránk szeretetét. Különösen is gon-doskodik azokról, akik a krisztusi szőlőtőhöz tartoznak. Segíti őket, hogy Krisztusban bőséges termést hozzanak.

KEZDŐÉNEK Zsolt 97, 1–2

Az Úrnak új dalt énekeljetek, mivelhogy csodákat mű-velt, tudtul adta hűségét a nemzeteknek, alleluja!

OLVASMÁNY ApCsel 9, 26–31

Örök probléma: a világ nehezen hiszi el, hogy egy bűnös megtérjen. Szent Pál is megtapasztalta ezt a problémát. Szent Barnabás azonban felkarolta őt. Sok ilyen segítő-kész emberre lenne szükség!

VÁLASZOS ZSOLTÁR 21. Zsoltár

Válasz: Dicsérlek téged, Istenem, *

szent néped körében.

Vagy: Alleluja, alleluja, alleluja.

SZENTLECKE 1 Jn 3, 18–24

Keresztény hitünk tanítása szerint a legfőbb parancsolat: szeressük Istent és embertársainkat. Szeretetünket tet-tekkel is kell bizonyítanunk.

ALLELUJA Jn 15, 4a. 5b

Jézus mondja: „Maradjatok bennem, és én bennetek, * aki énbennem marad, bőséges termést hoz.

EVANGÉLIUM Jn 15, 1–8

Korunkban divattá lett a szőlőművelés. Státusszimbó-lumnak is tartják sokan, hogy szőlőhegyük és saját ter-mésük legyen. Milyen kevés embernek jut azonban eszébe Jézus mai hasonlata, hogy olyan szőlővesszőhöz kell hasonlítanunk, amelyik a szőlőtőből szívja erejét és termését.

RÖVID FOHÁSZOK

Tarsd meg, Urunk, az igazságban Szentatyánkat, Ferenc pápát, püspökeinket és papjainkat, hogy az igazi szőlőtő-höz, Krisztushoz kapcsoljanak minket! * Add, Urunk, hogy minden nép eljusson Krisztusban a testvéri egy-ségre! * Engedd, Urunk, hogy egyházközségünk tagjai tudatában legyenek együvétartozásuknak, és felelőssé-get érezzenek egymás iránt! * Engedd, Urunk, hogy Krisztus tanítása mindig bennünk maradjon, és jótette-inkben sok gyümölcsöt teremjünk! * Árassz, Urunk, új kegyelmi életet azokba, akik bűneik miatt nem hoznak gyümölcsöt Krisztusban!

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

Életáldozatot mutat be az, aki szeret, s aki alamizsnát ad, az hálaáldozatot” (Sir 35, 2). Mi a jótékonyság és a szeretet áldozatát mutassuk meg mindig!

ÁLDOZÁSI ÉNEK Jn 15, 1. 5

Én vagyok az igazi szőlőtő, ti a szőlővesszők mondja az Úr. Aki bennem marad és én őbenne, az bő termést hoz, alleluja.

ELMÉLKEDÉS

A LEGNAGYOBB, AMIT TEHETÜNK

Isten azért teremtett minket és a világot, mert szeret min-ket. Milyen szép és milyen nagyszerű, hogy Istent meg-ismerhetjük, szerethetjük és őt szolgálhatjuk! Ez a fel-adatunk ebben a világban. Minden más ezenkívül el-tékozolt idő. Vianney Szent János

NÉKED AJÁNLJUK, SZŰZANYÁNK,

A LEGSZEB HÓNAP ALKONYÁT…

Tengernek csillaga, Isten édesanyja,

Üdvözlégy mindig Szűz, menny boldog kapuja.

Mutasd, hogy anyánk vagy! Hallja meg imádat,

Ki értünk fiaddá születni nem átallt.

Mosd meg életünket, készítsd el utunkat,

Hogy örök örömben lássuk Jézusunkat.

Ave Maris Stella, Babits ford.

Imádkozzunk a magyar édesanyákért és nagyanyákért ezen a vasárnapon, mivel hazánkban és több országban ma van Anyák napja.

MÁJUSI LITÁNIA

A litánia görög szó, esdeklést, könyörgést jelent. Így hívjuk azt az ősi, szinte minden népnél és vallásnál meg-levő könyörgési formát, amelyben a változó megszólí-tásokat és kéréseket előénekesek, előimádkozók jelentik be, a közösség pedig állandó válasszal ostromolja az eget. A Szűzanya által kérjük Isten segítségét! Május hónapban, aki teheti naponta imádkozza a Szűzanya tiszteletére a Lorettói litániát, felajánlva hazánkért, családjainkért és magyar közösségeinkért.

IN MEMORIAM

MINDSZENTY JÓZSEF

bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek

* Csehimindszent, 1892. március 29.

+ Bécs, 1975. május 6.

IMÁDKOZZUNK BOLDOGGÁ AVATÁSÁÉRT!

BOLDOG GIZELLA

Szent István király felesége, megözvegyülve a passaui bencés kolostorba lépett, hogy apáca legyen. Itt halt meg hosszú imádságos élet után. Ünnepe: május 7.