231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

2021. május 30. SZENTHÁROMSÁG VASÁRNAPJA

fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit

2021. május 30.

Pünkösd utáni első vasárnap

SZENTHÁROMSÁG VASÁRNAPJA

A Szentháromság hitünk legnagyobb titka. Értelmünk fel nem foghatja, de szívünkhöz nagyon is közel van. Tisz-telete pedig áthatja egész keresztény életünket. A három személyű egy Isten megvallásával lettünk keresztények: az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében kezdjük és fejez-zük be minden imádságunkat. S keresztény életünk örö-me és boldogsága, hogy az Atya gyermekei, a Fiú test-vérei és a Szentlélek templomai vagyunk.

KEZDŐÉNEK

Áldott legyen az Atyaisten, és Isten egyszülött Fia, va-lamint a Szentlélek, mert irgalmasságot gyakorolt ve-lünk.

OLVASMÁNY MTörv 4, 32–34. 39–40

Az ószövetségi kinyilatkoztatás alaptétele, hogy egy Is-ten van. Minden ember imádással és engedelmességgel tartozik neki.

VÁLASZOS ZSOLTÁR 32. Zsoltár

Válasz: Boldog az a nemzet, *

melyet az Úr örökbe fogadott.

SZENTLECKE Róm 8, 14–17

Istennek nemcsak teremtményei, hanem gyermekei is vagyunk. A keresztségben Isten nekünk ajándékozta Fiá-nak Lelkét. A Szentlélek a biztosítéka, hogy mint foga-dott gyermekek megkapjuk örökségünket.

ALLELUJA vö. Jel 1, 8

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek: * Istennek, aki van, aki volt, és aki eljön újra!

EVANGÉLIUM Mt 28, 16–20

A keresztelésnél használt szavak mutatják, hogy az Egy-ház kezdettől fogva vallotta a Szentháromság titkát. Ez a titok megsejteti velünk Isten belső életének végtelen gazdagságát. E gazdagságban mi is részesedünk a ke-gyelmi élet által, amelynek beteljesedése lesz majd az örök élet.

RÖVID FOHÁSZOK

A Szentháromság egy Istent dicsőítsék életükkel az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében megkeresztelt em-berek! * A Szentháromság egységének titka vezesse a hit és szeretet egységére az egész keresztény világot! * A Szentháromság kiáradó szeretete vezessen minden em-bert az Evangélium világosságára! * A Szentháromság egysége és békéje uralkodjék a népek és vezetőik szívé-ben! * Az Atya hatalma, a Fiú bölcsessége és a Szent-lélek kegyelme őrizze meg családjaink egységét és bol-dogságát! * A Szentháromság egy Isten áldja és védje azokat, akik ma külön hálát adnak minden égi és földi áldásért és kegyelemért! * A Szentháromság színelátására jussanak elhunyt szeretteink és jótevőink!

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

Az Eucharisztia vétele nemcsak Krisztussal, hanem az Atyával és a Szentlélekkel is összekapcsol minket. A szeretet szentsége ugyanis növeli bennünk a megszen-telő kegyelmet, amely a Szentháromság élete bennünk. Mindezt tudatosítsuk magunkban, és éljünk ennek szel-lemében.

ÁLDOZÁSI ÉNEK Gal 4, 6

Mivel az Isten fiai vagytok, a Fia Lelkét árasztotta szí-vetekbe az Isten, aki őt így szólítja: Abba, Atya!

HIT ÉS TUDOMÁNY

A keresztény tanítás legfontosabb feltétele az Isten létezésében való hit, aki a világot teremtette, azt szeretetével fenntartja, Fia halálával megváltja és Szentlelkével erő-síti, vigasztalja és vezeti. Mély elismeréssel adózunk a tudományos haladásnak, amely a mai időkben kibonta-kozik, és aggódunk amiatt, hogy Isten létét a tudomány kézzelfoghatóan nem bizonyítja. De szükséges-e gyer-tyát gyújtanunk ahhoz, hogy lássuk a napot?

Istenkeresésünkben Krisztus élete legyen minden vállal-kozásunk, fáradozásunk mozgatója. Ennek az életnek a beteljesedése pedig az ő feltámadása. Pecsétje a Szent-lélek. Mi a világ? – E kérdésre így válaszolhatnánk: Élet a Szentháromság ölén. Werner von Braun nyomán

EGY GONDOLAT

A Szentháromság a legnagyobb hittitok. Sohasem jöttünk volna rá, ha Krisztus ki nem nyilatkoztatja nekünk. Sőt azután sem értjük meg emberi ésszel, mert titka a mi tapasztalatainkat felülhaladja.

A Szentháromság titka által felismerjük, hogy Isten nem csak végtelen hatalom, hanem lényege a Szeretet.

FOHÁSZ A SZENTHÁROMSÁGHOZ

Legszentebb Szentháromság, Atya, Fiú, Szentlélek!

A mai napon leborulva előtted, dicsőítelek az egész te-remtett világért, és azért a teljes szeretetegységért, amelyben hárman egyként éltek. Hadd élhessek én is Szentháromságtok fényében és melegében! A minden-napi élet hajszájában sohase feledjem, hogy a Szent-háromság bennem él, s erőt ád minden küzdelemben! Amen.

A MAGYAR HŐSÖK EMLÉKÜNNEPE

A Magyar Hősök Emléknapját minden év utolsó vasár-napján tartják Magyarországon. Eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza. Ebben mondták ki elő-ször, hogy nemzetünk hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni. A szocialista Magyarországon e napot nem ünnepelték. A Magyar Köztársaság Országgyűlése a magyar nemzet soha el nem múló hálája jeléül, a ma élő és a jövő nem-zedékek okulására, a hősök dicsőségére a 2001. évi LXIII. törvény alapján minden esztendő május hónapjá-nak utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánította.