231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

Futó Dezső napirend előtti felszólalása a Nemzetgyűlésben 1946. 05. 03-án

Futó Dezső 1943-ban

Elnök: Futó Dezső képviselő úr napirend előtti felszólalásra kért tőlem engedélyt a gyöngyösi fasiszta összeesküvés tárgyában. A képviselő úrnak az engedélyt megadtam. A képviselő urat illeti a szó.

Futó Dezső (kg): T. Nemzetgyűlés! A magyar államrendőrség főkapitánysága tegnap, azaz május 2-án adta ki I. számú sajtótájékoztatóját. A sajtótájékoztató szerint Gyöngyösön, Hatvanban és környékén nagyarányú fasiszta szervezkedést leplezett le a politikai rendőrség. Alkalmam volt a délutáni és a ma reggeli lapokon kívül még a tegnapi napon magát a hivatalos sajtótájékoztatót is elolvasni és ha az abban foglaltak teljes mértékben fedik a valóságot, de ha még részleteiben is, akkor is mind a magam, mind pártom nevében a legszigorúbb vizsgálatot és a bűnösök legkeményebb megbüntetését kívánom. (Helyeslés.)

T. Nemzetgyűlés! Én, aki zavaros tüneteknek, visszaéléseknek, az igazságtalanságoknak, a korrupciónak, a jogtalanságoknak, a törvény meg nem tartásának interpellációkon keresztül egyik legnagyobb kritikusa vagyok, (Zaj a kommunista párton.) úgy érzem, hogy éppen nekem kell felszólalnom, és a törvény legszigorúbb megtorlását követelnem azokkal szemben, akik ostoba összeesküvéseket szövögetnek a demokrácia ellen. (Zaj a kommunista párton. Kossa István (kp): Gonosz, nem ostoba! Mi az, hogy ostoba? Ostoba az, aki így állítja be! Gonosz, nem pedig ostoba! Ne próbálja csökkenteni! Gonosz bitangok! – Közbekiáltás a kisgazdapárt oldaláról: Ne hagyd magad Dezső!)

Kossa képviselő úr tegnap levizsgázott, tehát az ostobaságot ne emlegesse. (Kossa István (kp): – Biztos? – Zaj.) A Független Kisgazda, Földmunkás és Polgári Párt nem hajlandó fedezni semmiféle fasiszta és jobboldali szervezkedéseket. (Úgy van! Úgy van! a kisgazdapárton. Andaházi Kasnya Béla (kg): Sőt üldözi!) Nekünk, akik hosszú éveken át szenvedtünk a reakció és a jobboldal terrorja alatt (Ellentmondások a kommunista párton.) elegünk van a reakcióból és jobboldaliságból. (Közbekiáltás a kommunista párt oldaláról: Hol szenvedtetek? – Zaj.) Inkább balra tolódunk, mint jobbra, de ez a balra tolódás olyan értelemben történik, ami teljes egészében megfelel a magyar nép lelki beállítottságának. (Helyeslés a kisgazdapárton.)

T. Nemzetgyűlés! Pártom nevében bejelentem, hogy pártom vezetősége külön bizottságot küld ki Heves megyébe az említett ügy kivizsgálására. De közölhetem azt is, hogy a házi vizsgálat nemcsak azt eredményezte, hogy pártunkból kizárunk embereket, kizárjuk azokat, akik ebben a fasiszta szervezkedésben részt vettek, hanem tovább is megyünk, mert saját magunk adjuk át az igazságszolgáltatásnak mindazokat, akik részesei, esetleg szervezői voltak ennek a felháborító fasiszta összeesküvésnek. Ugyanakkor közölhetem a t. Nemzetgyűléssel, hogy a budapesti pártközpontunkban, ahol Antal József kisegítő munkaerőként dolgozott, a legszigorúbb vizsgálat indult meg. Nyugodt lélekkel jelenthetem ki, – és hiszem, hogy ebben senki sem kételkedik, – hogy pártom központjában az adminisztrációs osztályok vezetői Antal József magánszerepléséről semmit sem tudtak, de bármilyen beosztásban ülne is a pártközpontunkban valaki, aki erről még csak sejtett is, az illetőt a legsürgősebben eltávolítjuk és keményen eljárunk vele szemben.

T. Nemzetgyűlés! A rendőrségi sajtótájékoztató szerint további letartóztatások várhatók. Én innen kérem a rendőrséget, forduljon teljes bizalommal pártvezetőségünkhöz, mert nekünk nem érdekünk, hogy merénylőket, gyilkosokat, fasiszta összeesküvőket mentsünk és bújtassunk. (Úgy van! Úgy van! a kisgazdapárton.) Éppen ezért a legnagyobb készséggel állunk segítségükre és mi magunk is az igazságszolgáltatás kezébe adjuk mindazokat, akik vétenek a demokrácia ellen.

T. Nemzetgyűlés! Amikor ezt a napirend előtti felszólalásomat elmondottam, magam és pártom nevében az igazságszolgáltatás tárgyilagos elbírálására hívom fel a figyelmet, mint ahogyan én és pártom a múltban, a jelenben éppúgy, mint a jövőben mindig, minden esetben erre törekszünk. (Élénk éljenzés és taps a kisgazdapárton.)1

1 Jegyzőkönyv: A Nemzetgyűlés 27. ülése 1946. évi május hó 3-án, pénteken, 828-829. hasáb