231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

Kulákbánat – #65 Emberemlékezet; Podcast ajánló II.

Amikor a Kiss Szaléz ferences vértanú életrajzát kutattam, megdöbbenve láttam, hogy a Ludas Matyi újság több képet közöl róla. Addig már felkutattam a napilapok híreit, illetve a Magyar Rádió hírfolyamát – ahol meg sem említették!

A kulákbánat című podcastban hallhatjuk, hogy mennyire eszköze volt a diktatúrának a humor is. Ezzel is egy népnevelést kívántak végrehajtani. „Had szóljon, ami a csövön kifér!”, illetve minden csövön ez jön, akkor hátha elhiszik. „A humor az állam szolgálatában állt. Rákosi beszédeit hűen követik a Ludas Matyi karikatórái a negyvenes-ötvenes években. A közel félmillió példányben megjelenő lap rajzolói, humoristái is beálltak például a kulák gúnynévvel illetett módosabb gazdák elleni kampányba.” – olvashatjuk a műsor bevezetőjében.

Horváth Szilárd vendége Tóth Judit történész, a rendszerváltás történetét kutató intézet és archívum tudományos munkatársa. Könyvajánló: Tóth Judit: Kulákbánat kulákellenes propaganda a Ludas Matyiban, Székesfehérvár, Világok, 2021, 335 oldal, színes illusztrációkkal.

Varga Kamill testvér

(Az MTVA Podcast sorozatot indított a Kossuth Rádió égisze alatt, melynek műsorvezetője Horváth Szilárd újságíró, szerkesztő. Emberemlékezet Podcast. A műsor névjegye szerint: „Amit elhallgattak, meghamisítottak, amit kitöröltek. Horváth Szilárd beszélget a XX. századi magyar történelemről, tabuk nélkül. Itt az idő, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba!”)

https://anchor.fm/emberemlkezet-podcast/episodes/Kulkbnat—65-Emberemlkezet-podcast-e1egusb