231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

KARÁCSONYESTE A CSALÁDBAN

 

A KARÁCSONY Jézus Krisztus, az Isten Fia megtestesülésének az ünnepe, melyet a keresztény hívek családi körben is megünnepelnek.

A fiatal fenyő emlékeztessen bennünket a fiatalon „kivágott” Jézus Krisztusra, aki érettünk született meg ezen az éjszakán és értünk halt meg egy másféle fából ácsolt kereszten. Ezek a kis lobogó lángok, gyertyák jelképezzék azt a világosságot, amit Ő hozott erre a földre.” (Gyökössy E. alapján.) Az ajándékok arra emlékeztetnek, hogy Isten úgy szerette a világot, hogy Fiát ajándékozta nekünk.

A családi karácsonyest menete:

1. Mindannyian együtt éneklik:

Mennyből az angyal le jött hozzátok

pásztorok, pásztorok, hogy Betlehembe

sietve menvén lássátok, lássátok.

Istennek Fia, – aki született

jászolban, jászolban, ő leszen néktek

üdvözítőtök – valóban.

2. Az édesapa (szülő) felolvassa a karácsonyi evangéliumot:.

Lukács evangéliumának 2. fejezete 1-14. vers.:

 1Azokban a napokban történt, hogy Augustus császár rendeletet adott ki, hogy az egész földkerekséget írják össze. 2Ez az első összeírás Quirinius, Szíria helytartója alatt volt. 3Mindenki elment a maga városába, hogy összeírják. 4József is fölment Galilea Názáret nevű városából Júdeába, Dávid városába, Betlehembe, mert Dávid házából és nemzetségéből származott, 5hogy összeírják jegyesével, Máriával együtt, aki áldott állapotban volt. 6Ott-tartózkodásuk alatt elérkezett a szülés ideje. 7Mária megszülte elsőszülött fiát, bepólyálta és jászolba fektette, mert nem jutott nekik hely a szálláson.

A pásztorok hódolata

8Pásztorok tanyáztak a vidéken kint a szabad ég alatt, és éjnek idején őrizték nyájukat. 9Egyszerre csak ott állt előttük az Úr angyala, és beragyogta őket az Úr dicsősége. Nagyon megijedtek. 10De az angyal így szólt hozzájuk: “Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az egész népnek. 11Ma megszületett a Megváltó nektek, Krisztus, az Úr, Dávid városában. 12Ez lesz a jel: Találtok egy jászolba fektetett, bepólyált gyermeket.” 13Hirtelen mennyei seregek sokasága vette körül az angyalt, és dicsőítette az Istent ezekkel a szavakkal: 14“Dicsőség a magasságban Istennek és békesség a földön a jóakarat embereinek!”

3. Mindannyian együtt éneklik:

Dicsőség mennyben az Istennek!

Dicsőség mennyben az Istennek!

Az angyali seregek vígan így énekelnek:

Dicsőség, dicsőség Istennek!

4. Az édesapa (szülő) tovább folytatja:

 15Mihelyt az angyalok visszatértek a mennybe, a pásztorok így szóltak egymáshoz: “Menjünk el Betlehembe, hadd lássuk a valóra vált beszédet, amit az Úr tudtunkra adott!” 16Gyorsan útra keltek, és megtalálták Máriát, Józsefet és a jászolban fekvő gyermeket. 17Miután látták, elbeszélték azt is, amit már előbb megtudtak a gyermekről.18Aki csak hallotta, csodálkozott a pásztorok beszédén. 19Mária meg mind emlékezetébe véste szavaikat és el-el gondolkodott rajtuk.20A pásztorok hazatértek, dicsőítették és magasztalták az Istent mindenért, amit csak hallottak, és úgy láttak, ahogy tudtul adták nekik.

Ezek az evangélium igéi.

5.A gyerekek karácsonyi verseket olvashatnak fel:

Pl. József A.: Betlehemi királyok, Ady E.: Karácsony, Karácsonyest, Váci Mihály: Betlehemes, Babits M.: Csillag után, Karácsonyi ének

6. Az édesanya mondja: „Imádkozzunk családunk élő és elhunyt tagjaiért”.

Miatyánk…

Üdvözlégy Mária…

7. Könyörgések. A karácsonyfára előzőleg 10 gyertyát helyezünk, s azokat az egyes könyörgések elhangzása után a család tagjai gyújtják meg:

  1. Az első gyertyát gyújtsuk meg az Atyaisten imádására, aki úgy szeretett bennünket, hogy egyszülött Fiát küldte el nekünk, hogy senki el ne vesszen közülünk, hanem mindegyikünk üdvösségre jusson.

  2. A második gyertyát gyújtsuk meg a Fiúisten imádására, aki irántunk való szeretetből a mi testvérünk lett. Nézzétek, testvéreim, az Isten milyen alázatos. A Világosság a világba jött.

  3. A harmadik gyertyát gyújtsuk meg a Szentlélek imádására. Azért testesült meg a Fiúisten, hogy nekünk adja a Szentlelket. Általa vagyunk az ő testvérei és az Atya gyermekei.

  4. A negyedik gyertyát gyújtsuk meg a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére, aki Istent a világra hozta. A Szentséges Istenanyja oltalmát kérve.

  5. Az ötödik gyertyát gyújtsuk meg Szent Józsefnek, az igaz férfiúnak tiszteletére, aki a mai éjszakán Isten szent Fiát először szólíthatta fiának.

  6. A hatodik gyertyát gyújtsuk meg a Benedek Pápáért, és László püspökünkért és minden apostolutódért. Imádkozva kérjünk nekik békességet.

  7. A hetedik gyertyát gyújtsuk meg egyházközségünkért, egyházközségünk minden családjáért. Adj Urunk nekik békességet, egészséget és egyetértést.

  8. A nyolcadik gyertyát gyújtsuk meg egymásért, megköszönve Istennek, hogy egy családba adott helyet számunkra. Adjon szívünkbe egymás iránt türelmet, irgalmat, békességet. Távollévő testvéreinknek is adjon boldogságot. Szüleinknek, barátainknak és jótevőinknek, élőknek és holtaknak adjon örök életet.

  9. A kilencedik gyertyát gyújtsuk meg minden keresztényért, a keleti testvérekért, a protestáns testvérekért, és mindazokért, akik Jézust üdvözítőjüknek vallják. Urunk add meg nekik a hit útján az istenlátás boldogságát.

  10. A tizedik gyertyát gyújtsuk meg ennek a szent vacsorának örömére, mely már előre jelzi azt a második asztalt, melyről az éjszaka közepén titokzatosan Krisztust vesszük magunkhoz. Hogy ezt, és minden étkezést szeretetben, a szív örömében költsük el, míg asztalhoz nem ülhetünk Isten országában.

Édesapa: Uram, hallgasd meg könyörgésünket!

Család: És a mi kiáltásunk jusson eléd!

Könyörögjünk! Istenünk, te évről-évre boldog karácsonyvárással töltöd el lelkünket, hogy örvendezve fogadjuk egyszülött Fiadat, mint Megváltónkat. Add, hogy részesedjünk Fiad istenségében, aki szeretetből magára vette emberi természetünket. Amen.

Kegyelemben gazdag, szép Karácsonyt kívánunk!