231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

KRIZMASZENTELÉSI MISE AZ EGRI BAZILIKÁBAN (ÉS MINDEN MÁS PÜSPÖKI SZÉKESEGYHÁZBAN)

NAGYCSÜTÖRTÖK

 

A keresztelendők olajának megáldása

Püspök:

Istenünk, szent néped erőssége és oltalmazója! Te alkottad meg az olajat és tetted az erő jelképévé. Áldd meg + kegyesen olajunkat, és adj erőt a keresztelendőknek, akiket vele megkenünk. Fogadják lelkükbe az isteni bölcsességet és erőt, hogy egyre mélyebben megértsék Fiadnak, Krisztusnak Evangéliumát, és nagylelkűen vállalják a keresztény életet.

Legyenek méltók az istengyermekség kegyelmére; Egyházadban örvendezve szülessenek újjá, és boldogan éljék a keresztény életet. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.

A krizma megszentelése

Püspök:

Most könyörögjünk, kedves testvéreim, a Mindenható Istenhez, hogy áldja meg és szentelje meg ezt az olajat; és mindazokat, akiket vele külsőleg felkenünk, belsőleg is legyenek felkentté és isteni Megváltónk művének méltó részesévé.

Istenünk, Te vagy a szentségek szerzője, és az élet forrása; a hála szavával járulunk végtelen jóságod elé, mert előre jelezted az Ószövetségben az olaj megszentelő erejét, majd csodálatosan felragyogtattad szent Fiad által, midőn az idők teljességében eljött. Mert Fiad, a mi Urunk Jézus Krisztus, a Húsvét szent titka által üdvözítve a világot a Szentlélek kiáradásával eltöltötte az Egyházat, és elhalmozta csodálatos ajándékai által a mennyből, hogy Egyházad által legyen teljessé a világ megváltásának műve. Az emberiségnek azóta közvetíted kegyelmed kincseit, a szentségi krizmával, hogy fiaid, akik újjászülettek a keresztség vizéből, a Szentlélek kenete által megerősödjenek, és hasonlók legyenek Krisztushoz, mint küldetésének társai: próféták, papok és királyok.

A papság kiterjeszti kezét a krizma felé.

Püspök:

Kérünk tehát, Urunk, Istenünk, hogy kegyelmed ereje által áldáshozó + szentséggé legyen számunkra ez az illatos olajkeverék. Ha érintik testvéreinket ennek a kenetnek cseppjei, a Szentlélek ajándékaival áraszd el őket, és minden hely, vagy tárgy, melyet e szent olaj megjelöl, szentként tündököljék előttünk. De kiváltképp Egyházadat gyarapítsd az olajkenet szent titka által, hogy eljusson a tökéletességnek arra a fokára, midőn Te leszel minden mindenben, az örök világosság fényében ragyogva Krisztussal, a Szentlélek által, mindörökkön-örökké. Ámen.