231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje, a tűzoltóbúcsú

Valamikor a 3. században született egy császári katonai családban. Lorch-ban (Felső-Ausztria) hunyt el 304. május 4-én. Már katona volt, amikor felvette a keresztséget. Mint kiszolgált katona Noricum tartományban, Krems mellett telepedett le. 303-ban, Diocletianus császár idejében újabb keresztényüldözés tört ki. Laureacumban (ma: lorch) elfogtak 40 keresztényt, akiknek a segítségére sietett, azonban elfogták Aquilinus bíró megbotoztatta, majd arra ítélte, hogy nyakában kővel vessék a folyóba. Egy Valéria nevű özvegy fogta ki holtestét a vízből, sírja fölé templomot építettek, itt zarándokhely alakult ki, mely még ma is híres (Szent Florian).

Szent Flórián szobra Gyöngyösön, a volt tűzoltó laktanyán

Az Érsekújvári-kódex szerint imádságával már gyermekkorában megmentett egy égő házat a teljes elhamvadástól, ezért a tűzoltók tisztelik védőszentjükül, továbbá a sörfőzők, fezkasok, kovácsok, pékek, kéményseprők. (A sörnek egykori tréfás szegedi neve: flóriánvíz.)

Ábrázolásai a Bajorországban, Ausztriában is fellelhetők, továbbá: Kassa, Nagyszalók, Malompatak, Szepesszombat, Szászbogács oltárain. Szombathely város lakossága fogadalmat is tett egy tűzvész után: Legelsőbben minden városi ember azon Szent Flórián estét fogja megböjtölni és azon nap estvén vecsernyére minden ember elmenjen isteni szolgálatra. Szent Flórián napját pedig minden ember megülje, hogy kézi munkától megtartóztassa magát és cselédjét. Misén, prédikáción és processión jelen légyen és minden házigazda és gazdaasszony Isten tisztességére az oltárra ajándékot, vagy offertoriumot vigyen… Item az processióban minden céh együtt szövétnekkel jelen legyen, az ő régi jó szokások szerint Elevatiokor szentegyházban meggyújtsák szövétnekeket, ha kívántatik…

Gyöngyösön több alkalommal is volt óriási tűzvész. A tűzoltó laktanya korábbi épületén áll még Szent Flórián szobra. Ma is működik a Szent Flórián Tűzoltóság Múltjáért Alapítvány.

A szent tartós népszerűségére családneveink is utalnak: Flórián, Flóris, Fóris, Fórizs, Forján, Furján, Fóró, Forró, régi szegedi Fura, Furka, Fúrús.

Flórián-patrociniumok:

Esztergom: Buda (1769), Detrekőszentmiklós (Plavecky Mikuláš, kápolna), Nemeskosút (Kosúty), Máriavölgy (Marianka, kápolna), Szentendre.

Besztercebánya: Bisztra (Bistra).

Nyitra: Várna (Varin).

Eger: Hámor (1817).

Kassa: Apátka (Opátka 1784).

Szatmár: Szaksz (Rateşti, 1817), Mezőfény (Foeni, kápolna).

Veszprém: Somogyacsa, Őrtilos (kápolna), Szőc, Városlőd (kápolna), Somogyszentmiklós (kápolna), Somogyaracs, Nyirád (kápolna).

Pécs: PécsBányatelep (1901), Cselegörcsöny, Szigetvár (kápolna).

Székesfehérvár: Seregélyes (1801), Pilisvörösvár (1811).

Győr: Sásony (Winden), Edve, Oroszvár (kápolna).

Vác: Felsősáp (1834).

Csanád: Arad (kápolna, 1753, Jung Tamás sörfőző emeltette),* Bogsánbánya (Bogšadlontana, 1768).

Erdély: Govásdia (Govaşdia), Királybánya (Baia Craiulué).

Régen volt:

Rábagyarmaton Tüzes Flórián napján minden családtag vízbe mártja a kezét, nehogy keze nyomán majd tűz támadjon a házban. Hosszúhetény kovácsainak műhelyében ezen a napon nem égett a tűz. Sármelléken harangoztak Flórián tiszteletére, a család ekkor különösen is imádkozott. Rábaköz több falujában május 4-én misén vettek részt, majd tűzoltóversenyt tartottak, melynek neve: tűzoltóbúcsú.

Szent Flórián szobra Gyöngyösön, a volt tűzoltó laktanyán

Könyörgés Szent Flórián ünnepén: Kérünk, Urunk, Szent Flórián érdemeiért és könyörgésére oltalmazz bennünket minden lelki és testi veszedelem, főként a tűz pusztításai és gonosz vágyaink lelket emésztőlángjai ellen!