231 Front Street, Lahaina, HI 96761 info@givingpress.com 808.123.4567

Copoertinoi Szent József

(Copterino, 1603. június 17.- Osimo, 1663. szeptember 18.)

A gyenge tanulmányi eredményűek védőszentje.

1603-ban született egy kis nápolyi faluban. Előbb kapucinus lett, de innen elbocsájtották betegségei és gyenge egészsége miatt. Később a minorita rendbe nyert felvételt, mint kolostorban élő III. rendi. Amint azonban feltűnt erényes élete, újra beöltözött és most már klerikus növendék lett. Nem törődtek szerény tanulmányi eredményeivel pappá szentelték 1628-ban. Hamarosan a Madonna della Grottela kolostorba került, ahol sok feltűnő dolog történt vele: szentmise közben 30-50 percig lebegett (levitáció). Sokszor volt elragadtatása. Hamarosan bíborosok, fejedelmek keresték fel és kérték imádságát. Az inkvizíció kivizsgálta ügyét, de semmi csalást nem tudott megállapítani. Lakott a fossombrone-i kapucinus kolostorban, valmaint az Ancona tartománybeli Osimo kolostorban is.

1663. szeptember 18-án hunyt el, hosszú betegség után. 1753-ban XIV. Bendek pápa boldoggá avatta, majd 1767-ben XIII. Kelemen pápa szentté avatta.

Halála előtti szavai:

„Keresztrefeszített Jézusom, vedd magadhoz szívemet és gyűjtsd föl benne szereteted tüzét.”

Könyörgés:

Istenünk, te csodálatos bölcsességeddel azt akartad, hogy mikor egyszülött Fiad a földről fölmagasztaltatik, mindeneket magához vonzzon. Szent József érdemeiért és példájára add, hogy a földi vágyaktüól megszabadulva, tökéletesen hasonlók lehessünk Szent Fiadhoz. Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.